Hlavní obsah

Jednoho dne se vrátíš. Bílá Jawa 250. Jedinečný chraplavý hlas Věry Špinarové utichl

Zemřela zpěvačka Věra Špinarová

 

Reklama

Zpěvačka minulý týden zkolabovala na koncertě v Čáslavi. V neděli podlehla následkům zástavy srdce, bylo jí pouhých 65 let.

Článek

Ve věku 65 let zemřela v neděli v pražské motolské nemocnici zpěvačka Věra Špinarová. Oznámil to její syn a producent Adam Pavlík.

Zpěvačka ve středu zkolabovala při koncertu v Čáslavi, měla zástavu srdce. Poslední rozloučení proběhne v Ostravě. Termín ale zatím není znám.

„Je mi strašně smutno, je to veliká škoda. Za prvé jsme si moc rozuměly, jely jsme spolu dvě turné, a za druhé vidím, že už to padá v mém lese," řekla ČTK zpěvačka Petra Janů, která se Špinarovou nazpívala duet To máme mládež.

Za vynikající zpěvačku s hlasem, který byl darem od boha, označila Špinarovou kolegyně Helena Vondráčková. „Její razantní krásný hlas byl v tuzemské populární hudbě ojedinělý," uvedla Vondráčková.

Špinarová zkolabovala při koncertu v rámci společného turné s Heidi Janků. Špinarovou doprovázela skupina Adama Pavlíka.

Nevolno se Špinarové udělalo už po druhé písni. Díky přítomnosti lékařky v sále a rychlému zásahu záchranářů jí byla okamžitě poskytnuta první pomoc a ve vážném stavu byla převezena letecky do motolské nemocnice.

Žena s nenapodobitelným sytým hlasem, která loni 23. prosince oslavila pětašedesátiny, patřila ke stálicím tuzemské populární hudby. Proslavily ji písně jako Meteor lásky, Bílá Jawa 250, Raketou na Mars, Měj mě rád nebo Jednoho dne se vrátíš. Mezi špičku domácí populární scény ji katapultovala nahrávka Music box z roku 1969, o tři roky později vydala své první album Andromeda. Poté vystupovala se skupinami Speciál a Notabene. Celkem vydala 13 desek.

U příležitosti jejích 65. narozenin vyšla kompilace s názvem Zóna lásky. Uzavírá ji titulková melodie Ennia Morriconeho z filmu Tenkrát na západě, kterou textař Zbyšek Malý nazval Jednoho dne se vrátíš. „Herec Jiří Sovák mi před mnoha léty řekl: Kdyby měl každý zpěvák v repertoáru jednu jedinou píseň, u které by už při vyslovení jejího názvu bylo všem jasné, kdo ji zpívá, mohl by být šťastný. A vám se to podařilo. Když se řekne Jednoho dne se vrátíš, každý ví, že je to Špinarka," řekla tehdy ČTK zpěvačka.

Reklama

Související témata:

Doporučované