Hlavní obsah

Jednomyslně. Domy po kauze H-System chtějí rodiny odkoupit společně

Foto: Profimedia.cz

Bývalí klienti H-Systemu se shodli, že své domy společně odkoupí od správce konkurzní podstaty. Teď čekají na ocenění majetku.

Reklama

Část bývalých klientů H-Systemu, kteří se rozhodli domy sami dostavět, se dohodli na dalším postupu poté, co neuspěli u Ústavního soudu.

Článek

Dlouholeté rozplétání zkrachovalé výstavby levných bytových domů kousek za Prahou, pro které se vžilo označení kauza H-System, vstoupilo do finálního dějství.

Zhruba 60 rodin, které si bydlení dostavěly za své peníze a jsou aktuálně organizované v bytovém družstvu Horoměřice, se v pátek shodlo na společném postupu při odkupu bytových domů.

„Jednomyslně se odhlasovalo, že chceme domy odkoupit jako celek,“ řekl Seznamu Martin Junek, zástupce rodin. Fakt, že se rodiny shodly na společném postupu, navíc zcela jednoznačně vnímá jako pozitivní zprávu.

Šlo o první schůzku, na které se členové bytového družstva sešli poté, co Ústavní soud odmítl jejich stížnost a potvrdil tak dřívější verdikt, že si bývalí klienti budou muset bydlení odkoupit od správce konkurzní podstaty po stavební firmě H-System.

Na schůzi se kromě společného postupu, který bývalí klienti preferují před možností, že by každá rodina řešila odprodej zvlášť, probírala i případná cena a to, jakým způsobem by se měl prodej financovat.

„Je prakticky jisté, že na odkup nebudou stačit peníze, které rodiny dokážou složit dohromady. Družstvo tak dostalo uloženo, aby začalo jednat o úvěrech a zároveň se správcem konkurzní podstaty o ceně,“ popsal další body schůze Martin Junek.

Podle něj si chce bytové družstvo také nechat udělat znalecký posudek investic, které do domů a jeho okolí investovali samotní klienti, a o tuto částku budou chtít následně ponížit odkupní cenu.

Ta by měla být známá během několika málo měsíců. Seznamu to řekl správce konkurzní podstaty Josef Monsport. Cenu nemovitostí posuzuje stejný znalecký ústav, který to měl už v minulosti na starosti. V roce 2015 stanovil cenu osmi bytových domů, ve kterých 60 rodin žije, na zhruba 230 milionů korun.

Správce konkurzní podstaty se domnívá, že cena by se neměla od té původní příliš lišit. Sice podle něj rostou ceny nemovitostí, v úvahu se podle něj musí brát i stárnutí domů.

„Osobně bych si přál, aby na domy dosáhli ti, co v nich bydlí,“ řekl Seznamu Monsport.

Pokud by za odkup domů někdo nabídl víc, správce konkurzní podstaty by na to obyvatele domů upozornil a dal by jim tak možnost nabídku navýšit.

K „rozumnému přístupu“ k bývalým podvedeným klientům Josefa Monsporta nabádal i Ústavní soud.

„Ústavní soud nemůže než apelovat na správce konkurzní podstaty, aby k výkonu rozsudku Nejvyššího soudu přistoupil rozumným způsobem, beroucím na zřetel zejména jeho dopady na osobní a rodinné poměry nejen stěžovatelů… ale i dalších osob,“ stojí v usnesení Ústavního soudu z konce září.

Celá kauza H-System začala hned po rozdělení Československa, v roce 1993. V obcích Horoměřice, Statenice, Lichoceves a Velké Přílepy tehdy stavební společnost H-System nabízela levné bytové a rodinné domy. Firma ovšem po několika letech zkrachovala. Stihla postavit jen zhruba 34 domů. Do konkurzu se přihlásilo přes 500 pohledávek převyšujících dvě miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované