Hlavní obsah

Jednota nové koalice Pirátů a STAN má svou mez: manželství pro všechny

Foto: Profimedia.cz

Konzervativnější část Starostů odmítá manželství pro všechny.

Reklama

Mezi 105 programovými prioritami čerstvě schválené koalice Pirátů a Starostů se skrývá jedna, na které není úplná shoda. Jde o bod, který řeší podporu rovnoprávných sňatků pro osoby stejného pohlaví.

Článek

Když se vyjednávací týmy obou hnutí nad otázkou manželství pro homosexuály sešly, narazily na hranici mezi liberálními Piráty a konzervativnější částí Starostů.

Piráti původně chtěli, aby koalice prosazovala přímo manželství pro všechny, Starostové naopak chtěli mnohem mírnější variantu - rovná práva. Vše nakonec skončilo kompromisem, a sice formulací „rovnoprávné sňatky“.

Navíc se v koaliční smlouvě uvádí, že poslanci v této věci mohou využít takzvané výhrady svědomí. Tedy že o tomto citlivém bodě nemusí hlasovat tak, jak se shodnou stranické sekretariáty. Koaliční smlouva s výhradou svědomí počítá i v obecné rovině, u žádného jiného bodu ale není takto explicitně zdůrazněna.

„S Piráty jsme se dohodli, že v programových prioritách budou sňatky pro všechny s tím, že se to nutně nemusí jmenovat manželství, ale že by tento svazek měl mít rovné podmínky a rovná práva jako manželství,“ popsal Seznam Zprávám předseda STAN Vít Rakušan. Podle něj je současný institut registrovaného partnerství nedostačující.

Rakušan i šéf Pirátů Ivan Bartoš odkazují na expertní týmy obou stran, které budou ještě řešit detaily. Jednou z nejkontroverznějších věcí, která se s manželstvím pro všechny pojí, je například i adopce. „Já s tím problém nemám, ale chápu, že je třeba o tom diskutovat,“ dodal Rakušan.

Piráti se dlouhodobě hlásí k návrhu zákona, který leží ve Sněmovně od léta 2018. A je k manželství pro všechny velice vstřícný - v důsledku říká, že manželství se všemi výhodami z toho plynoucími (tedy i adopce) můžou uzavřít dva lidé bez ohledu na to, zda jde o ženu s ženou nebo muže s mužem.

Podle 1. místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové by ho strana ráda prosazovala i nadále. Jenže spojenectví s konzervativnějšími Starosty - ačkoli jejich předseda Vít Rakušan je také jeden z těch, kdo tento zákon podporují - to teď komplikuje.

Ve Sněmovně navíc leží i ústavní změna, v níž autoři dožadují, aby bylo do Listiny základních práv a svobod vepsáno, že manželství je jen mezi mužem a ženou. A mezi 37 petenty je i výrazná tvář a bývalý předseda Starostů Petr Gazdík. „To ale neznamená, že jsem proti zrovnoprávnění sňatků,“ řekl Seznam Zprávám.

Jsme fér: Je to krok stranou

Adéla Horáková z organizace Jsme fér, která se právům LGBT komunity věnuje, podporu koalice pro rovnoprávné sňatky vítá. „Doufáme, že se tím budou inspirovat i jiné strany. LBGT lidé nemají již dlouhou dobu na české politické scéně zastání. Někoho, kdo by se aktivně zamýšlel nad jejich problémy a aktivně je řešil,“ říká Horáková.

Je ale podle ní škoda, že koaliční smlouva obsahuje dodatek rozvolňující hlasování. „Vnímáme to jako jakýsi krok stranou v rovnoprávnosti,“ dodala. Podle Horákové by pak bylo fér dopředu říci, kdo hodlá tuto výjimku využít. Aby lidé, kterých se téma osobně dotýká, věděli, koho do Sněmovny posílají, a mohli se rozhodnout.

Téma manželství pro všechny se opakovaně do Sněmovny vrací, zatím ale nebylo nikdy projednáno a pravidelně padá na konci volebního období pod stůl.

Reklama

Doporučované