Hlavní obsah

Jednotné přijímací testy vynechala pětina středních škol, nejvíc hotelové

Foto: ČTK

Přijímací zkoušky.

Reklama

Kvůli epidemii covidu-19 letos školy na čtyřleté maturitní obory nemusely jednotné přijímací zkoušky konat.

Článek

Zhruba pětina uchazečů o čtyřleté maturitní studium zřejmě letos nedělala jednotné přijímací zkoušky. Nejvíce se to týkalo hotelových a podnikatelských oborů, kde testy organizované Cermatem nevyužily přibližně dvě třetiny škol. Naopak z gymnázií vynechala jednotné zkoušky jen asi desetina. Vyplývá to z analýzy, kterou Cermat zveřejnil na webu.

Kvůli epidemii covidu-19 letos školy na čtyřleté maturitní obory nemusely jednotné přijímací zkoušky konat. V předešlých letech byly pro všechny povinné, školy je mohly doplnit svými vlastními zkouškami, ale výsledek jednotných testů musel tvořit aspoň 60 procent celkového hodnocení. Na sportovních gymnáziích to muselo být minimálně 40 procent. Pokud se školy letos pro jednotné zkoušky rozhodly, mohly jejich váhu rovněž upravit jinak.

K jednotným testům letos směřovalo zhruba 61 000 uchazečů, řekl ČTK již dříve mluvčí Cermatu Marek Lehečka. Školy, ve kterých se jednotné zkoušky nekonaly, neměly povinnost údaje o uchazečích Cermatu předat. Celkový počet zájemců o čtyřleté obory tak není jasný. Cermat ve své analýze odhadl, že jich registroval kolem 79 procent. Každý mohl podat přihlášky na dvě školy. Celkem Cermat obdržel 98 103 přihlášek. Prvního termínu zkoušky se zúčastnilo 58 317 žáků a druhého 39 786.

Jednotné přijímací zkoušky se nekonaly v 31 gymnáziích, což je zhruba 11 procent těchto škol v ČR. Šlo převážně o soukromá zařízení. „Odhadovaný počet přihlášek, které kvůli tomu nejsou v centrální evidenci zachyceny, je 1000 až 1100, z toho zhruba polovina v první volbě (termínu) a druhá polovina v druhé volbě,“ uvedl Cermat. K jednotným zkouškám na čtyřletá gymnázia se registrovalo 17 866 uchazečů, podali 26 525 přihlášek. Poměrně málo využily možnosti nekonat jednotné přijímací zkoušky také zdravotnické školy, vynechalo je zhruba 15 procent z nich.

V jiných oborech byla situace odlišná. Jednotných testů se neúčastnilo 45 procent obchodních akademií a 36 procent technických škol. Nejvýrazněji se jim vyhnuly hotelové a podnikatelské obory, kde je letos nemělo 63 procent škol. Podobně velký podíl, a to 60 procent, to byl v maturitních oborech na učilištích. Pouze školní přijímací zkoušky tak mohlo skládat kolem 46 procent zájemců o hotelové a podnikatelské obory, dvě pětiny přihlášených na učiliště a přibližně pětina uchazečů na obchodní akademie či průmyslové školy. Pokud škola neměla převis přihlášek, mohla je přijmout i bez zkoušek.

Anketa

Jste pro odložení roušek ve školách?
Ano
84,5 %
Ne
15,5 %
Celkem hlasovalo 10050 čtenářů.

Jednotné přijímací zkoušky se konaly 3. až 6. května. Navzdory několikaměsíční výuce na dálku byly jejich výsledky podle Cermatu srovnatelné s minulostí. Odborníci dlouhodobě diskutují o přínosu těchto zkoušek a jejich vlivu na vzdělávací systém. Podle některých zaručují objektivní srovnání úrovně uchazečů, podle jiných znevýhodňují děti z méně vzdělaných či chudších rodin, a prohlubují tak nerovnosti ve vzdělávání. Podle zástupců základních škol se v testech často vyskytují zvláštní druhy příkladů, které se v běžné výuce neprocvičují.

Reklama

Doporučované