Hlavní obsah

Jednou týdně a s bezejmenným pomocníkem na drátě. Církevní linka pomoci vzbuzuje rozpaky

Sexuální násilí v církvi.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přesně před měsícem církev spustila kontaktní centrum pro oběti sexuálního násilí v církvi. To funguje přes telefonní linku, a to jednou týdně, vždy ve čtvrtek vždy mezi 9. a 17. hodinou. Co církev hodnotí jako účinný nástroj, pro některé oběti působí spíše rozpačitě. Seznam.cz zjišťoval podrobnosti o fungování pomoci.

Článek

Kontaktní místo církve slibuje obětem sexuálního násilí v církvi odbornou duchovní, sociální a psychologickou pomoc. Kromě toho zástupci církve mluví o právní pomoci. Ovšem bez příslibu zahájení trestního procesu s pachatelem.

Jedna z obětí, která na linku volala, se v přítomnosti reportérů Seznamu několikrát nedovolala. Člověk na druhé straně telefonní linky se poté oběti ani nepředstavil. A přitom jí sliboval důvěru a zachování anonymity. Oběť z pořadu Mlčení biskupů poté před kamerou uvedla, že ji takové chování překvapilo.

Církev skrze bezejmenného prostředníka na telefonu slibuje bezplatné služby. I to ale neplatí bez výjimky. Po rozhovoru s psychologem, kterého církev jedné z obětí doporučila, se ukázalo, že dlouhodobá péče může vyjít i na desetitisíce korun. Jedno sezení u psychologa by totiž mohlo vyjít zhruba na 700 korun, a protože je potřeba dlouhodobé péče, může suma vyšplhat vysoko. Oběti si často nevědí rady – finanční prostředky jim třeba i kvůli špatnému psychickému stavu a nemožnosti pracovat chybí.

Církev přesto trvá na tom, že je pomoc účinná. Kromě toho si stojí za tím, že jsou služby bezplatné. „Zatím s linkou panuje spokojenost a vzhledem k tomu, že se napojila na již léta existující centra pomoci v rámci Charity ČR, panuje i důvěra v její dobré fungování,“ sdělil Seznamu mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman.

Na doplňující dotaz dále uvedl, že je psychologická pomoc doporučených odborníků ve všech regionech hrazena církví. Také Česká biskupská konference si pomoc obětem pochvaluje.

„Kontaktní místo (což není jen telefonická linka, ale jeden ze způsobů, jak místo kontaktovat) funguje dobře a splňuje to naše očekávání,“ řekla Monika Klimentová, mluvčí ČBK.

Aktuálně Česká biskupská konference přezkoumává směrnici ohledně sexuálního zneužívání v církvi. A to proto, že musí odpovídat požadavkům papeže. Podle něj totiž kněží i řeholníci musí hlásit podezření ze sexuálního zneužívání.

Pomoc obětem nabízí také organizace Pro čistou církev, kterou založil odvolaný církevní soudce Jan Rozek. Na něj se oběti často obrací. Jeho spolek už přes měsíc sbírá peníze pro oběti, které mají sloužit k jejich odškodňování. Pro čistou církev je nicméně podle představitelů katolické církve nevěrohodný partner ke spolupráci. Mají za to, že Rozek není kompetentní. Bývalý církevní soudce je přitom vytrvalým kritikem řešení sexuálních skandálů v církvi.

Reklama

Související témata:

Doporučované