Hlavní obsah

Jednu vakcínu a velké hranolky! Auckland vymýšlí očkování u KFC a spol.

Ilustrační snímek.

Reklama

Nulová tolerance covidu a cíl proočkovat 90 procent populace. To je strategie Nového Zélandu, kde čísla nakažených patří k nejnižším na světě. Teď tam chtějí využít hustou síť řetězců rychlého občerstvení.

Článek

Nový Zéland hledá cesty, jak motivovat své občany k očkování. Pomoci by mohly řetězce s rychlým občerstvením.

O možné spolupráci novozélandské vlády a provozovatele fastfoodů KFC, Pizza Hut nebo Taco Bell (Restaurant Brands) v zemi informovala v pondělí na svém Twitteru radní hlavního města Auckland Jo Bartleyová. Uvedla, že je společnost ohledně možné spolupráce kontaktovala, a probíhají tak diskuse „ohledně možného společného konceptu“.

Ve čtvrtek spolupráci nastínil i tamní vicepremiér Grant Robertson. „Chceme oslovit lidi tam, kde jsou,“ uvedl pro veřejnoprávní rozhlas RNZ v kontextu toho, že má Nový Zéland jednu z nejhustších sítí poboček KFC a McDonald’s na obyvatele na světě, píše britský server The Guardian.

„Víme, že hodně obyvatel Aucklandu bude nadšených, až si budou moci objednat (jídlo) s sebou. Mohli bychom této situace využít,“ uvedl v kontextu možné spolupráce právě s fastfoody. Připustil nicméně, že by kooperace mohla být složitá především z hlediska logistiky. Dodal, že vláda k dosažení cíle 90procentní proočkovanosti oslovuje i další podnikatelské subjekty.

Nový Zéland si od začátku pandemie vede v celosvětovém žebříčku velice dobře. Potvrdila to i tamní premiérka Jacinda Ardernová, která uvedla, že Nový Zéland eviduje za posledních 18 měsíců nejnižší počet hospitalizovaných i úmrtí a oproti jiným zemím světa eviduje také vysoký počet dnů bez jakýchkoliv restrikcí.

„Máme teď příležitost stát se jednou ze zemí s nejvyšší proočkovaností na světě… Je to na každém z nás. Potřebné zásoby vakcín máme, podobně i i pracovníky, co jsou připraveni vykonávat službu,“ uvedla ve čtvrtek.

Aktuálně se Nový Zéland potýká se zhoršenou epidemickou situací, především kvůli šířící se mutaci delta. I tak v dosud nejhorších epidemických dnech maximální počty nakažených nepřesáhly hranici 100 případů denně.

Tamní vláda přesto od začátku razí přístup nulové tolerance vůči covidu-19 a uchyluje se i při malém počtu případů nově nakažených k velkoplošným uzavírkám. V pondělí tak prodloužila o další dva týdny přísná opatření v metropoli Auckland. Nadále tak budou uzavřené školy a většina lidí bude muset pracovat z domova. Za čtvrtek země eviduje 15 nově nakažených.

Reklama

Doporučované