Hlavní obsah

Jedny ponožky na týden nestačí, přední ruská kosmická firma vyvíjí pračku do vesmíru

Jedny ponožky na týden nestačí, přední ruská kosmická firma vyvíjí pračku do vesmíru.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Ruská raketová a kosmická korporace Eněrgija začala pracovat na vývoji pračky do vesmíru. Napsala o tom ruská zpravodajská agentura TASS.

Článek

Sama RKK Eněrgija, která se prostřednictvím ruské kosmické agentury Roskosmos podílí na zabezpečení Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), o vývoji zařízení pro praní prádla kosmonautů informovala prostřednictvím YouTube kanálu svého tiskového oddělení.

Pračka by měla být v budoucnu součástí výprav na Měsíc a meziplanetárního cestování. Momentálně je právě na ISS překážkou technická náročnost úkolu spolu s přísnými pravidly pro využívání vody. Kosmonauti a kosmonautky z mezinárodních výprav si oblečení musí měnit ze zásob, které však kvůli využití prostoru stanice nemohou být příliš velké.

„Tuhle košili máme na měsíc jednu. Ponožky používáme častěji kvůli tomu, že sportujeme a potíme se u toho. Takže je měníme jednou za týden,” vysvětloval člen oddílu astronautů Evropské kosmické agentury (ESA), Belgičan Frank De Winne.

Raketová a kosmická korporace Eněrgija blíže nespecifikovala, na jakém technickém principu by měla její pračka do vesmíru fungovat nebo jak by měla vypadat. Její specialisté nicméně v roce 2017 publikovali v korporátním magazínu „Space Hardware and Technology” nápad, že by využívala oxidu uhličitého, který kosmonauti sami vydechují.

Podle výpočtů odborníků RKK Eněrgija zveřejněných ruskou zpravodajskou agenturou TASS se při teplotě 31 stupňů Celsia a tlaku 74 atmosfér přemění oxid uhličitý na kapalný stav a pak by za jeho pomoci mělo být možné oblečení kosmonautů prát.

Reklama

Doporučované