Hlavní obsah

Jeff Bezos prodal akcie Amazonu. Výdělek slušný: tři miliardy dolarů

Foto: ČTK

Nejbohatší muž je ještě bohatší. Prodal akcie svého Amazonu.

Reklama

Stejně jako během pandemie vzrostl byznys Amazonu, o 73 procent se také zvedly jeho akcie. Majitel Jeff Bezos drží přes milion akcií své společnosti. Nyní některé z nich prodal a získal tak tři miliardy dolarů.

Článek

Bezos prodal milion akcií Amazonu. Jejich cena se pohybovala v rozmezí od 3 102 do 3 183 dolarů za cenný papír. Prodej Bezosovi vynesl tři miliardy dolarů (asi 66,5 miliardy korun). To je však jen zlomek částky, kterou mu jeho byznys vynesl.

Tržby Amazonu za druhé čtvrtletí dosáhly výše 89 miliard dolarů, když se zákazníci během pandemie koronaviru více obraceli na e-shopy. Agentura Bloomberg uvedla, že to přispělo nejen ke zvýšení jeho příjmů, ale také k růstu ceny jeho akcií o 73 procent.

Nejbohatší muž světa v posledních letech prodává akcie, aby ze zisku mohl rozvíjet další podniky. Zavázal se, že z prodeje cenných papírů své firmy získá nejméně miliardu dolarů, aby z ní mohl financovat svou další soukromou firmu Blue Origin, která se zabývá letectvím a vesmírnou turistikou.

Tento rok byl pro Bezose převratný také v relativní zdrženlivosti při snižování jeho podílu ve společnosti. Jako majitel stále drží akcie, které mají hodnotu 189,8 miliardy dolarů. Jeho čisté jmění se letos rozrostlo o 74,9 miliardy dolarů.

Část bohatství Amazonu však připadá i Bezosově bývalé manželce. Vloni se s Mackenzie Scottovou rozvedl a ta po rozdělení majetku získala 4procentní podíl ve firmě. Majetek Scottové činí 61,6 miliardy dolarů, což z ní dělá 13. nejbohatší osobu na světě. Spisovatelka se však zavázala, že většinu svých financí rozdá.

Bezosovy narůstající zisky ho však dostaly pod zvýšený dohled ještě s dalšími technologickými giganty. Společně s šéfy Applu, Googlu a Facebooku musel miliardář o svém vlivu svědčit před americkým Kongresem.

Jeff Bezos je americký podnikatel, který je od roku 2017 označován za nejbohatšího muže planety. Podle Forbesu přesahuje jeho čisté jmění 189 miliard dolarů. Patří mu internetový obchod Amazon a také společnost Blue Origin, která vyrábí leteckou techniku a poskytuje lety do vesmíru.

Reklama

Doporučované