Hlavní obsah

Jeff Koons je nejdražším žijícím umělcem. Jeho ocelový králík se prodal za dvě miliardy korun

Jeff Koons je nejdražším žijícím umělcem. Jeho ocelový králík se prodal za 91 milionů dolarů – v přepočtu dvě miliardy korun.Video: Eva Soukeníková , Reuters

 

Reklama

Ve středu večer se v newyorské aukční síni prodala socha králíka amerického umělce Jeffa Koonse za 91 milionů amerických dolarů. Tím se stal Koons nejdražším žijícím autorem současnosti.

Článek

Cenu 90 centimetrů vysoké ocelové sochy králíka bez obličeje odhadovala aukční síň Christie's na 50–70 milionu dolarů. Aukce však předčila očekávání organizátorů. Socha se prodala za více než 91 milionů, v přepočtu za 2 miliardy korun, a překonala šest měsíců starý rekord. V listopadu minulého roku prodala stejná aukční síň dílo současného britského malíře Davida Hockneyho za 90,3 milionu amerických dolarů.

Socha králíka je součástí série, další dvě ocelová zvířata jsou vystavena v galeriích v Los Angeles a Chicagu. Koons je vytvořil v roce 1986.

„Kirk Varnedoe, bývalý ředitel Muzea moderního umění v New Yorku, řekl, že byl naprosto ohromený, když sochu viděl poprvé, říkal jí mimozemšťan. To je dost přesné,” komentoval pro agenturu Reuters aukci Alex Rotter, vedoucí oddělení poválečného a současného umění v Christie's: „Patří mezi nejdůležitější sochy druhé poloviny dvacátého století. Pro mě je antitezí Michelangelova Davida. Je to anti-David."

Jeff Koons je čtyřiašedesátiletý umělec, který je spojován právě se sochami zvětšených postav a zvířat z nafukovacích balonků.

Reklama

Doporučované