Hlavní obsah

Jehel se bojím. Očkovat se ale nechám. Jen bez šaškáren, uvedl prezident

Foto: hrad.cz

Prezident má celoživotní strach z jehel, to ale podle něj neznamená, že se zdrží očkování.

Reklama

„Neprskejte na sebe,“ vyzval prezident ke strávení Vánoc v úzkém rodinném okruhu.

Článek

Prezident Miloš Zeman se nechá očkovat proti koronaviru. Potvrdil to v nedělní Partii Televize Prima. Podle něj je právě vakcína „světlo na konci tunelu“ ze současné pandemie.

Hlava státu chce s vlastní vakcinací počkat na to, až se naočkují zdravotníci i další složky integrovaného záchranného systému. „Nechám se sice očkovat, ale nebudu dělat žádnou šaškárnu před televizními kamerami,“ řekl prezident.

Podle něj postačí, když se lidé dozvědí, že se hlava státu nechala naočkovat. Zeman zároveň přiznal „celoživotní strach“ z jehel. „Budu loudit, abych dostal jednosložkovou vakcínu. Ušetřím tím jedno píchnutí jehlou. Když se to nepodaří, tak se nedá nic dělat. Ale že mám strach, neznamená, že se nenechám očkovat,“ uvedl.

Prezident také ostře kritizoval start kampaně Ministerstva zdravotnictví na očkování proti covidu-19. V novinách vyšel inzerát, jehož podobu experti sepsuli. „Nevím, jestli jste viděla extrémně pitomý inzerát,“ zeptal se prezident moderátorky. „Je tam právě ta hrozná jehla a naprosto stupidní text. Chcete-li přesvědčit občany, tak musíte volit rozumnou marketingovou strategii a ne takovou pitomost. Kdybych nebyl prezident, tak by mě to odpudilo,“ dodal.

V Česku se začne s vakcinací 27. prosince. Očkovat se chce nechat také premiér Andrej Babiš, ale ještě o tom musí rozhodnout příští týden jeho lékař.

Zeman také zopakoval, že je třeba zpřísnit protiepidemická opatření. „Systém PES tvůrci vymysleli s tichým předpokladem, že se situace bude zlepšovat. A teď se střetli s realitou, kdy je pochopitelný odpor veřejnosti vůči dalšímu zpřísňování opatření. Nyní by měla být odvaha rozejít se s názorem veřejného mínění a přijmout drastická opatření. Aby to nedopadlo jako v létě,“ zdůraznil prezident.

Vyzval také lidi, aby i o Vánocích omezili návštěvy. „Omezte se na úzký okruh vašich nejbližších. Kamarády a známé budete mít i v dalších letech. Vánoce prožijte pouze se svojí rodinou a neprskejte na sebe,“ dodal.

Reklama

Doporučované