Hlavní obsah

Jehla místo Nohavici. Jak to chodí v největším očkovacím centru

Foto: SZ Michal Šula

Očkování v Národním očkovacím centru.

Reklama

aktualizováno •

Národní očkovací centrum má za sebou dva týdny provozu. Lidi sem láká krátká čekací doba od registrace k očkování a některé i vakcína od Pfizeru. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak centrum v ostrém provozu funguje.

Článek

V čekárně, ve které musejí po naočkování všichni lidé strávit 15 minut, sedí v pátek ráno přibližně padesátka lidí různého věku. Mezi nimi si krátí své čekání na mobilu i zhruba šedesátiletý Milan. Těšil se na koncert v O2 Universu, ale jelikož se žádné nekonají, přišel se sem alespoň naočkovat.

„Je to skvělý prostor a jsem dojat z organizace, když vidím všechny lidi, i mladé, jak se snaží, aby to tu celé fungovalo,“ říká viditelně spokojen. Není sám, lidé, s nimiž tu hovoříme, jsou negativní jenom na přítomnost viru SARS-CoV-2, proti kterému se přišli naočkovat.

Tři a půl tisíce lidí denně

Už se stalo za poslední rok zvykem, že když někde čeká menší řada lidí, není to na společenskou nebo kulturní akci, ale buď se jedná o frontu před obchodem nebo na testování, v poslední době i na očkování. Nebylo to jinak ani v pátek ráno v pražské Libni před O2 Universem – multifunkční halou, která se nachází v těsné blízkosti známější O2 areny.

Kdyby nebylo covidu, probíhaly by zrovna přípravy na večerní koncert Jaromíra Nohavici, ale kvůli protipandemickým opatřením byl zrušen. Lékaři, sestry a vojáci proto mohli ráno nerušeně pokračovat v očkování. V opačném případě by museli kompletní vybavení centra podle smlouvy sbalit a někam odvézt.

„Denně takhle naočkujeme tři a půl tisíce lidí,“ říká Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice. ÚVN společně s vládou a ministerstvy zdravotnictví a obrany organizují velkokapacitní očkovací centrum v prostorech, které jim za provozní náklady pronajala firma Bestsport, patřící do skupiny PPF.

Podává se Comirnaty

Aby se každé ráno očkovací rutina rozběhla, musí někdo připravit vakcíny. Tento úkol obstarávají vystudovaní laboratorní asistenti ve speciálně upravené místnosti, ve které sedí desítka lidí. Z mrazáků vytahují lahvičky vakcíny Comirnaty od konsorcia firem Pfizer a BioNTech a připravují dávky.

„V jedné lahvičce je šest dávek, dávka se natáhne rovnou do injekce a dle potřeby se připraví do sálu lékařům a sestrám, kteří na místě očkují,“ popisuje laboratorní asistentka Lenka Cákoci postup přípravy vakcíny.

Vakcína Comirnaty se vyznačuje specifickými skladovacími podmínkami, je nutné ji udržovat v hlubokých teplotách, proto se nejdříve musí včas z ledniček vyndat. „Tenhle proces opakujeme několikrát denně, proto se ti laboratorní asistenti po několika hodinách střídají,“ říká Cákoci.

Foto: SZ Michal Šula

Příprava vakcíny Comirnaty v O2 Universu.

Kdyby Jaromír Nohavica dnes koncertoval, připravoval by se právě v těchto prostorech. Z místnosti vede průchod přímo na koncertní plochu. Pódium a stejně tak velké hlediště je však místo Nohavicových fanoušků zaplněné očkovacími stanovišti a takzvanou pomalou frontou, která je od zbytku oddělena paravany.

Co je to pomalá fronta, popisuje lékař a náměstek ředitele ÚVN pro léčebnou a preventivní péči Ivan Jeřábek. „Když je někomu špatně nebo přijde imobilní, neslyšící nebo nevidomý pacient, dopravíme ho do pomalé fronty, kde mají lékaři a sestry víc času se mu věnovat. Tady v obyčejné frontě to probíhá docela rychle.“

Na stanovišti s číslem jedna očkuje společně s Jeřábkem sestra Lenka Gutová, která je rovněž náměstkyní ředitele ÚVN. „Je to lepší prostředí než nemocnice. Má to lepší cirkulaci vzduchu, je to tady civilnější,“ prozrazuje své pocity, zatímco Jeřábek přikyvuje. „A lidé sem taky rádi chodí, vezměte si, že od začátku očkování do počátku května jsme v naší nemocnici naočkovali 60 tisíc lidí. To budeme mít tady v O2 Universu už za chvíli, tři týdny po začátku očkování.“

Národní očkovací centrum v O2 Universu

- veřejnosti je otevřené od 3. května,

- maximální denní kapacita je až 7 tisíc lidí,

- očkují od pondělí do neděle mezi 8:00–20:00,

- dle smlouvy má fungovat minimálně do 31. července,

- očkuje se v něm výhradně vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech,

- celkové provozní náklady se můžou vyšplhat na 5 a půl milionu korun,

- je dílem spolupráce mezi vládou, Ministerstvy zdravotnictví a obrany, Ústřední vojenskou nemocnicí v Praze a firmou Bestsport, která patří do portfolia PPF a která provozuje O2 Universum.

Foto: SZ Michal Šula

Místo pro čekání po podání vakcíny.

Dopravní terčíky jako signály pro vojáky

S organizací tu pomáhá i armáda. V očkovacím centru je možné potkat přibližně dvě desítky vojáků. Kontrolují lidi u vstupu, pomáhají s navigováním k očkovacímu místu i z něj do čekárny. Dohlíží i na lékaře a sestry, které očkují.

Problémy signalizují terčíkem jako od dopravní policie. Když je terčík založen ve vozíku nebo leží nehybně na stole u lékaře, všechno je v pořádku. Když ale někdo terčík zdvihne a ukáže jeho červenou stranu, vojáci jdou na pomoc.

Ve většině případů to znamená, že je někomu nevolno. Tehdy pacienta nebo pacientku vojáci položí na všudypřítomná nosítka a odvezou buď do pomalé fronty za lékařem, nebo do technické části za čekárnou, ve které se schovává celá řada medicínských přístrojů, včetně defibrilátoru pro nejhorší případy. Podle mluvčí ho ale zatím použít nemuseli.

Může ale nastat taky jiný problém – lidé se očkování bojí a někteří jsou vystresováni. „V tom případě je to na mně, abych je uklidnil a přesvědčil, že vakcinace je v pořádku a bezpečná,“ vysvětluje Jeřábek. „Už dva týdny po první dávce jste chráněn od infekce na 80 procent,“ reaguje lékař Jeřábek na výzvu, aby nás přemluvil k očkování. Pokračuje prokázanými fakty, že druhá dávka dovede imunitu vůči covidu téměř k dokonalosti.

No jo, ale co když se nechceme očkovat, protože se bojíme vedlejších účinků? „Naprostá většina vedlejších účinků vakcíny Comirnaty, kterou tady očkujeme, jsou jenom v podobě zimnice, teplot nebo bolesti v místě v pichu,“ upokojuje nás s úsměvem lékař. Podle něho je mnoho lidí, kteří i když už přešli registračním procesem a přišli do očkovacího centra, stále mají pochybnosti. „Jenom dnes ráno jsem musel přesvědčit dvě paní, aby se nebály. Po čtyřech hodinách opakování stejných vět se už ale cítím, jako bych pracoval v call centru.“

Foto: SZ Michal Šula

Očkování proti covid-19 v O2 Universu.

Strašák v podobě vedlejších účinků

Pro mnohé je důležitá možnost vybrat si vakcínu. „Nechtěla jsem Astru, proto jsem sem přišla,“ říká přibližně padesátiletá Blanka, kterou na očkování přihlásila její sestra počátkem května. „Slyšíme pořád v médiích, že Astra Zeneca není tak bezpečná jako například Pfizer, a když jsem se dozvěděla, že tady očkují jenom Pfizerem, neměla jsem problém,“ popisuje své rozhodování nechat se naočkovat v Národním očkovacím centru.

V její rodině mají problém s emboliemi, a proto se bojí, že by to mohlo potkat i ji. „Můj otec měl po zlomenině embolii v plicích a vrací se mu to. Vidím, jaké jsou s tím problémy a nechci to zažít,“ odpovídá Blanka na otázku, proč má z vakcíny Vaxzevria od firmy Astra Zeneca obavy.

„No jasně, že přemýšlím o vedlejších účincích, když mi to při očkování lékař vysvětluje, ale je čas udělat tu pomyslnou tečku za koronavirem,“ říká šedesátník Milan s odkazem na vládní kampaň k očkování. Podle jeho názoru je kampaň udělaná dobře a zapůsobila na něho. „Vidím to pořád v telce a ti lidé, co tam mluvili, tak jim věřím, že to funguje a že to jediné teď pomůže,“ dodává.

Praktici by tohle nezvládli

A proč přišli právě do O2 Universa a nešli ke svému praktickému lékaři? Blanka se odvolává na Astru, kterou používají praktici. Milan říká, že takhle byl naočkován rychleji, než kdyby čekal u praktika. „Registroval jsem se minulý pátek, dnes jsem byl naočkován. U svého praktika bych čekal mnohem déle.“

Podobné názory panují i u personálu na placu. „Tohle by praktici nezvládli,“ ve zkratce popisuje organizaci očkování v Národním očkovacím centru Lenka Gutová. „Důležité je teď v krátkém času naočkovat co nejvíce lidí. Praktici nemají takové kapacity, aby dokázali denně naočkovat tři a půl tisíce lidí.“ Ačkoli se může na očkování zde přihlásit kdokoli, přicházejí hlavně lidé z okolí. „Největší počet jsou místní lidé z Prahy,“ dodává Jeřábek s tím, že očkovací centrum není epidemiologicky rizikové místo. „Všechna opatření tady fungují naplno.“

Potvrzuje to i naočkovaný Lukáš, viditelně mladší než jeho ostatní oddychující souputníci. „Patřím do prioritní skupiny a do O2 Universa jsem přišel, protože to mám za rohem,“ říká s úsměvem, který si musíme domyslet, protože je schovaný za respirátorem. Právě rychlost očkování byla pro něho prioritou. „Registroval jsem se před pár hodinami ráno a hned jsem dostal termín tady v centru,“ doplňuje Lukáš.

Turboočkováním k lepším zítřkům

S provozem centra pomáhají také dobrovolníci z Pražské plynárenské. „Hned na začátku se nám nabídli, že budou svážet a rozvážet lidi ze všech koutů republiky, rovněž lidi, co se necítí dobře. Doteď rozvezli kolem čtyřiceti lidí,“ odpovídá mluvčí ÚVN Jitka Zinke na dotaz, kdo jsou mladé slečny v bílých tričkách se žlutými motivy. „Měli jsme zákazníky z Mělníka nebo i Děčína,“ prozrazuje jedna z nich. O pár desítek minut později jsou vidět, jak doprovázejí postarší paní ven z centra.

Na celorepublikový dosah očkovacího centra má celkem jistě vliv i fakt, že premiér Andrej Babiš vyzývá lidi skrze sociální sítě a v projevech, aby si jako místo na „turboočkování“ vybrali Národní očkovací centrum. „To je pravda, že to dělá, ale nemyslím si, že to tak moc ovlivňuje,“ myslí si náměstkyně ředitele ÚVN Gutová. Podle něj je mnohem důležitější to, že lidé se chtějí sami co nejdříve naočkovat a nečekat někde několik měsíců. „Proto si častěji sami od sebe zvolí velké očkovací centrum než praktického lékaře.“

Aktuálně jsou v Česku podané čtyři miliony vakcín, tedy kolem dvou milionů lidí je naočkovaných – je třeba počítat, že vakcína od Johnson & Johnson je jednorázová. Mnoho lidí tedy ještě zbývá a není tak zatím jasné, kdy se O2 Universum vrátí ke svému původnímu účelu.

„Já mám lístky už od minulého roku na Kryštofa, doufám, že to tenhle rok vyjde,“ prohodí mluvčí Zinke, když míjíme plakát při východu z Národního očkovacího centra.

Reklama

Doporučované