Hlavní obsah

„Jeho charisma se blíží nule.“ ČSSD řeší kvality kandidáta na lídra

Foto: Jan Mihaliček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček oznámil zájem stát se novým předsedou ČSSD. Volební sjezd se má uskutečnit v dubnu.

Reklama

Seznam Zprávy zjišťovaly, jak jsou rozložené síly v ČSSD poté, co ministr zahraničí Tomáš Petříček oznámil kandidaturu na šéfa strany. Chce nahradit současného lídra a vicepremiéra Jana Hamáčka.

Článek

„Jeho charisma se blíží nule,“ vzkázal svým stranickým kolegům ve středních Čechách Robin Povšík na adresu ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Ten se v pondělí přihlásil o funkci předsedy ČSSD, v níž by chtěl na dubnovém sjezdu vystřídat současného šéfa a vicepremiéra Jana Hamáčka.

Robin Povšík je považovaný za jednoho z nejvlivnějších hráčů v ČSSD. Je náměstkem ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové a s Hamáčkem se znají od školy. O to překvapivější bylo, když na konci loňského roku Hamáčkovo vedení uvnitř strany tvrdě kritizoval.

Teď se ale podle zjištění Seznam Zpráv opět přidal na stranu Hamáčka, kterého se zastal v rámci vnitrostranické vzpoury.

„Nemyslím si, že Tomáš je ten pravý, kdo by měl skomírající stranu zachraňovat. Jistě, Tomáš je velmi vzdělaný, celkem pracovitý a hlavně skutečně levicový člověk. Ale taky je to politik, jehož charisma se blíží nule,“ napsal v dopise středočeským sociálním demokratům v úterý ráno Povšík.

Konec ve vládě, konec Hamáčka

To exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček sice také naznačuje, že by Hamáček neměl vést stranu do dalších voleb, ale ještě dříve žádá konec účasti ČSSD ve vládě Andreje Babiše (ANO).

„Včera po dlouhém jednání výboru ČSSD v Bohumíně jsme se jednomyslně shodli na dvou věcech, které chceme prosazovat na celostátním sjezdu: okamžitý odchod z této vlády hanby a odchod lidí z vedení, kteří do ní ČSSD dovedli,“ napsal Němeček na Twitteru.

Podle něho by současné vedení nemělo funkce obhajovat. Sám prý zájem o kandidaturu do vedení nemá. „Moje ambice v politice končí na pozici člena městského zastupitelstva v Bohumíně. Svoje už jsem si před pár lety odpracoval a odválčil,“ napsal Seznam Zprávám.

Povšík v dopise straníkům Petříčkovi ještě vytkl, že má blízko k neformálnímu vládci pražské ČSSD a bývalému europoslanci Miroslavu Pochemu. „Tomáš je u piva fajn kluk, ale nemyslím si, že představitel pražské organizace, která má nejubožejší volební výsledky z celé republiky, dokáže tuto stranu zachránit od propadu na politické dno. Naopak, svojí ohlášenou kandidaturou ji na to dno bezpečně posílá,“ pokračoval Povšík.

Náměstek, který je díky blízkosti k Hamáčkovi a ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové považovaný za jednoho z nejvlivnějších hráčů v ČSSD, dle svých slov ministra vnitra před časem upozornil, že se proti němu něco chystá.

„Blízcí vědí, že mým tipem byla Petříčkova kandidatura do čela ČSSD. Časem ve mně toto tušení polevovalo, ale když jsem minulý týden byl za Tomášem na jeho pozvání v Černínském paláci, utvrdil jsem se, že naše povídání není jen tak,“ dodal Povšík.

„Zajímavý match“

Nemalou část sociální demokracie Petříčkova iniciativa překvapila. Někteří přední členové ČSSD jako hejtman Martin Netolický, bývalý šéf Senátu Milan Štěch či místopředseda Michal Šmarda ministra zahraničí podpořili, jiní předáci nechtějí atmosféru ve straně dále rozdmýchávat a volí raději diplomatická slova. Souboj nastane až na sjezdu, který se má konat v první polovině dubna.

„ČSSD je tradiční demokratickou stranou a nominace do vedení strany jsou pravidelnou součástí dvouletého mandátu vedení strany. Na předsedu ČSSD muže kandidovat každý člen. O vedení strany rozhodne tajná volba na sjezdu,“ řekl Seznam Zprávám statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka zatím nechce prozradit, koho bude podporovat. „Rozhodnutí Tomáše Petříčka kandidovat na předsedu ČSSD je naprosto v pořádku. Konkurence je solí politiky. Zatím jsem neměl možnost se seznámit s jeho vizí a programem, takže nebudu dávat žádná prohlášení o podpoře nebo nepodpoře,“ napsal Seznam Zprávám šéf sociálnědemokratických poslanců.

Jejich místopředseda Ondřej Veselý avizovaný souboj o čelo vítá. „ČSSD je, na rozdíl například od ANO a SPD, skutečně demokratická strana, takže více kandidátů na pozici předsedy ČSSD je naprosto běžná věc. Tady jde o dvě výrazné tváře, takže to vypadá na zajímavý match,“ míní Veselý. „I když všichni máme v této chvíli určitě jiné starosti, férová soutěž o vedení v ČSSD může být silnou motivací k většímu úsilí pro vedení, členy socdem i voliče,“ dodala poslankyně Alena Gajdůšková.

Reklama

Doporučované