Hlavní obsah

Jeho fotka diktátora Kima způsobila poprask. I s Havlem a Gorbačovem to byla náhoda, tvrdí Homola

Výzva s multimediálním umělcem Olegem Homolou o jedinečných fotkách světových politiků i snímcích, které se nikdy neodvážil publikovat.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsem fotograf z musu, ani to moc rád nemám, připouští multimediální umělec Oleg Homola. Připsal si řadu unikátních snímků, například s Václavem Havlem, Michailem Gorbačovem nebo Alexanderem Dubčekem. A na konci 80. let patřil k nejlepším českým fotožurnalistům oceňovaným i v zahraničí.

Článek

Když byl koncem 80. let na oficiální akci V Pchjongjangu fotografovat severokorejského diktátora Kim Ir-sena, šel si neplánovaně zakouřit. Dílem náhody před ním zastavila limuzína a z ní ochranka vynášela vůdce. Chvíli Oleg Homola váhal, zda zmáčknout spoušť a riskovat problémy. Nakonec se odvážil a výsledkem byla fotografie, která rozhodně nepůsobí jako demonstrace síly severokorejského diktátora.

A stejně tak je dílem náhody každá z dalších slavných fotografií, které Oleg Homola nedávno vystavoval v galerii Czech Photo Centre v pražských Nových Butovicích.

Jeden z nejvýraznějších tiskových fotografů osmdesátých let ve Výzvě Seznamu popisuje svá další prvenství. Mimo jiné poprvé zachytil na společné fotografii Václava Havla s Dagmar Veškrnovou – ještě za života tehdejší první dámy Olgy Havlové. Je také autorem prvního českého kalendáře aktů „obyčejných“ žen.

Držitel mnoha cen ale říká, že fotografii nikdy dělat nechtěl. Jeho hlavním zájmem jsou v současnosti videa a hudba. Oleg Homola vystupuje i se svými dvěma syny Janem a Matějem, kteří jsou členy známé skupiny Wohnout.

Proč se některé snímky severokorejského diktátora Kim Ir-sena nikdy neodvážil publikovat? Jak vznikla jeho fotka Alexandera Dubčeka s Michailem Gorbačovem? A proč považuje za nejcennější fotky ty se svými syny?

Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované