Hlavní obsah

Jeho jménem založili účty a začali brát půjčky. Jak fungují zloději identity?

Záhady Josefa Klímy: Jeho jménem založili účty a začali brát půjčky. Jak fungují zloději identity?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Martin Prokop z Brna měl začátkem února překvapivý telefonát. Z jedné nebankovní instituce si chtěli ověřit jeho totožnost kvůli poskytnutí úvěru 50 tisíc korun. Měli jeho rodné číslo, kopii občanského i řidičského průkazu.

Článek

Jenže sám Prokop o žádnou půjčku nežádal. Celou transakci ještě včas zastavil a začal jednat.

„Šel jsem to hned nahlásit na policii, že se někdo snaží zneužít moji identitu. Na policii říkali: Ještě vám nevznikla žádná škoda. V podstatě se divili, proč tam s tím jdu. Ale napsali si to aspoň do deníčku,“ popisuje Martin Prokop.

O týden později mu volali z oddělení péče o zákazníky Poštovní spořitelny, jak je spokojený s jejich službami. Dozvěděl se od nich, že si měl na jedné venkovské pobočce České pošty osobně založit účet.

Prokop je dlouholetým klientem ČSOB, která je propojená s Poštovní spořitelnou. Bylo vlastně štěstí, že se z oddělení péče o zákazníky nemohli dovolat falešnému Prokopovi, a tak si v databázi vyhledali telefon na toho skutečného. Celý podvod se tak podařilo podchytit téměř na začátku.

„Potvrdil jsem jim, že jsem si nikde na poště u nich účet nezakládal. Dohodli jsme se, že skočím na nejbližší pobočku ČSOB a tam to budeme řešit. Tam mně vytiskli předmětnou smlouvu, z níž jsem zjistil, že tam skutečně je podpis nějakého jiného Prokopa, nahlášený jiný e-mail, nahlášená jiná kontaktní adresa, jiné telefonní číslo, které neznám,“ dodává Prokop.

Vzhledem k faktu, že mu pořád ještě nevznikla žádná škoda, přistupovali k případu policisté poněkud pasivně. Martin Prokop se ale rozhodl si některé věci prověřit na vlastní pěst. Rozjel se na adresu, kterou zloděj jeho identity udával jako doručovací pro korespondenci s peněžními institucemi. Na udávané adrese našel jen schránku, na které byly kromě jeho jména ještě další dvě.

Schránku kdosi pověsil na plot průmyslového areálu ve Veselí nad Moravou. To je zhruba 80 km od místa, kde žije Martin Prokop. Schránek na plotě viselo víc, patřily firmám, které skutečně v areálu sídlí. Jedna navíc se mezi nimi krásně ztratila. Dnes už inkriminovaná schránka na plotě nevisí, vrátný ji odmontoval a dal Prokopovi, když se tam byl osobně podívat.

Zajímalo nás, zda je možné zjistit, kdo schránku na plot namontoval. „To netuším, on ten areál je průjezdný. Tady jsou vrátní od 5 hodin od večera do 5 do rána, chodí na noční směnu. Takže je možné, že to tam někdo pověsil během dne, aniž by si toho někdo všiml,“ uvedl majitel areálu Tomáš S., kterého jsme zastihli na místě.

Aby podvodníci měli přístup k penězům z úvěrů, potřebovali založit účet, který opět bude znít na jméno Martina Prokopa. Zvolili Poštovní spořitelnu. Vyhlédli si malou pobočku pošty ve Ždánicích. Tato obec se nachází zhruba 30 kilometrů od Veselí, kde umístili schránku.

„Bohužel já nesmím sdělovacím prostředkům nic říkat, nezlobte se,“ řekla nám při návštěvě poštovní úřednice pobočky, která v únoru podvodníkovi vydávajícímu se za Martina Prokopa účet založila.

Obrátili jsme se tedy na mluvčího Poštovní spořitelny. Ten se ale vzhledem k probíhajícímu policejnímu vyšetřování odmítl vyjádřit ke konkrétnímu případu a napsal nám pouze obecné teze o tom, jak probíhá na pobočkách Poštovní spořitelny ověření totožnosti klientů.

„Identifikace probíhá podle zákona č. 253/2008 Sb., kdy kromě zjištění údajů z dokladu totožnosti je i porovnávána fyziognomie s fotografií na předloženém dokladu totožnosti. Pracovníci pošt standardně při identifikaci požadují sejmutí roušky, aby identifikace mohla být řádně provedena v souladu s právními předpisy. Pracovníci ČP jsou školeni jak ze strany ČP, tak ze strany ČSOB, jsou upozorňováni na možná provozní rizika, mezi něž patří i oblast identifikace,“ popisuje ve svém e-mailu Patrik Madle, mluvčí Poštovní spořitelny.

Můžeme jen spekulovat o tom, jak pečlivě dotyčná poštovní úřednice zkontrolovala fotografii na občance, na které byl skutečný Martin Prokop, když potom bez váhání založila konto podvodníkovi. Třeba si byli jen neuvěřitelně podobní. Kdo ví. Každopádně ve chvíli, kdy měli podvodníci založený účet, už jim nic nebránilo v tom, aby zažádali o úvěry v nejrůznějších bankovních i nebankovních institucích.

Kde všude podvodníci dostali bez problémů půjčku a jak se k problému staví nebankovní instituce?

Podívejte se na celou reportáž, kterou najdete v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované