Hlavní obsah

Jel špatným autobusem. Jamajský běžec získal zlato díky obětavé dobrovolnici

Foto: Profimedia.cz

Jamajský překážkový běžec a olympijský vítěz Hansle Parchment.

Reklama

Jamajský překážkový běžec Hansle Parchment omylem nastoupil do špatného autobusu a skončil na špatném stadionu. Nyní poděkoval dobrovolnici, která mu zaplatila taxi na olympijský stadion, kde následně získal zlatou medaili.

Článek

Parchment srdceryvný příběh odvyprávěl ve videu zveřejněném na sociálních sítích, které skončilo setkáním s dobrovolnicí se jménem Tiana. Parchment jí poděkoval a ukázal zlatou medaili, kterou ve finále překážkového sprintu na 110 metrů získal jen díky její snaze. Poté Tianě věnoval jamajské olympijské tričko a vrátil jí peníze, které mu na cestu za vítězstvím půjčila.

Běžec, který dobrovolnici za její laskavost věnoval tříminutové video, řekl, že nebýt její obětavosti, pravděpodobně by se historického závodu nezúčastnil.

Parchment totiž minulý čtvrtek před semifinále překážkového běhu na 110 m nastoupil do autobusu, který namísto k běžeckému stadionu mířil k místu, kde se měl konat jeden z vodních sportů.

„Cestou na semifinále jsem omylem nastoupil do špatného autobusu a jel na špatné místo. Měl jsem v uších hudbu, neslyšel jsem nic z toho, co říkali lidé v autobuse. Tak jsem prostě nastoupil, aniž bych o tom přemýšlel, a na telefonu jsem dál poslouchal hudbu. Když jsem se podíval nahoru, uvědomil jsem si, že ten autobus jede špatným směrem. V tomhle prostředí se nevyznám,“ řekl ve videu Parchment.

Všechny oficiální vozy směrem zpět však byly obsazené, a kdyby vyrazil do olympijské vesnice a dalším autobusem na stadion, začátek semifinále by zřejmě nestihl.

„Kdybych to udělal, nestihl bych se tam ani rozcvičit. Musel jsem si najít jinou cestu. Snažil jsem se sehnat jedno z oficiálních aut, které by mě odvezlo. Ti lidé jsou ale velmi přísní a dodržují pravidla. Auto bych si musel předem zamluvit,“ uvedl sportovec na videu zveřejněném na sociálních sítích.

„Zahlédl jsem tu dobrovolnici a musel jsem ji prosit, protože toho samozřejmě moc udělat nemohla. Dala mi ale nějaké peníze, abych si mohl vzít jeden z taxíků. A tak jsem se mohl dostat na rozcvičku včas a měl jsem dost času na to, abych mohl soutěžit,“ řekl Parchment.

„Pomohla jsi mi, abych se tehdy dostal do finále,“ řekl jí ve videu před tím, než zapózovali na společné fotografii.

Největší odměna však Tianu možná teprve čeká. Web Jamaica Gleaner informoval, že jamajské ministerstvo pro cestovní ruch ji hodlá na karibský ostrov pozvat na výlet. „Bez ohledu na to, kde na světě se nachází, chceme oplatit laskavost projevenou jednomu z našich lidí,“ řekl jamajský ministr cestovního ruchu Edmund Bartlett listu Sunday Gleaner.

Parchment získal bronz na olympijských hrách v roce 2012, v roce 2016 na hrách chyběl kvůli zranění, informoval The Guardian. Jednatřicetiletý Jamajčan skončil v kvalifikaci pro Tokio až třetí, na cestě do finále nevyhrál ani rozběh, ani semifinále. Ve finále překážkového sprintu na 110 metrů však s nejlepším osobním časem sezony 13,04 sekundy získal olympijské zlato.

Reklama

Související témata:

Doporučované