Hlavní obsah

Jemen vyhlásil stav nouze kvůli choleře. Třetina nakažených jsou děti

Kvůli choleře vyhlásili v Jemenu stav nouze.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

V Jemenu je nedostatek zdravotnických zařízení. Část nakažených navíc tvoří sami lékaři či zdravotnický personál.

Článek

V Jemenu, který čelí čtyři roky občanské válce, přibývá pacientů nakažených cholerou. Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo stav nouze, píše agentura Reuters. Podle OSN se zdravotníci obávají, že se zopakuje epidemie z roku 2017, kdy se nakazil milion lidí. Jemenská zdravotnická zařízení jsou plně vytížená, podle nedělních statistik země eviduje 327 úmrtí spojených s cholerou a dalších 160 tisíc nakažení a podezření na infekci. V uplynulých týdnech jemenská vláda s pomocí mezinárodních organizací včetně Světové zdravotnické organizace zřídila 29 pohotovostních center.

Více než 30 procent nakažených tvoří děti. Důvodem je už čtyři roky trvající občanská válka, v důsledku které přišel Jemen o 55 % zdravotnických zařízení v zemi. Bezpečnostní problémy v Jemenu ohrožují i zdravotnická zařízení – organizace Lékaři bez hranic (MSF) pozastavila provoz ve své nemocnici v jihojemenském Adenu, protože jeden z tamních pacientů byl unesen a později nalezen mrtvý.

Nemocnice As-Sabín v Saná má všechna lůžka obsazená, pacienti leží i ve stanech na dvoře, napsala agentura AP. Někteří čekají na ošetření na kartonech rozprostřených pod stromy a sáčky s infuzemi jsou zavěšeny na větvích. „Neustále přijímáme nové případy, někdy tři, čtyři za minutu. Přicházejí lidé z celé země,“ řekl doktor Ismáíl Mansúrí. On i několik jeho kolegů se cholerou také nakazili, jeden z nich zemřel.

„Tento příšerný rozmach začal před více než třemi týdny. Naše střediska pracují 24 hodin denně. Děláme všechno pro to, abychom se postarali o co nejvíce pacientů z různých částí země. Příčinou epidemie je voda a jídlo zkažené znečištěným prostředím,“ řekl Mansúrí agentuře Reuters.

Jemen má za sebou od roku 2016 dvě epidemie cholery. Nakazilo se 1,4 milionu lidí a zemřelo 3 000 pacientů. Horší byla epidemie z roku 2017, která se považuje za největší ze světového pohledu. Šíření nemoci se zcela nezastavilo, ale zpomalilo se koncem loňska. Letos v březnu zaznamenali přes 76 000 nových pacientů a 195 úmrtí, zatímco v únoru bylo 32 000 nových nemocných. Od začátku roku na choleru v Jemenu zemřelo 300 lidí, což je vývoj, který odpovídá situaci ze začátku roku 2017.

V Jemenu bojují šíitští povstalci proti tamní vládě. První z nich podporuje Írán, vládu pak arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. Boje nepřežily desítky tisíc lidí a v Jemenu nastala humanitární krize. OSN požádala dárce na zajištění letošních humanitárních operací v Jemenu o 4,2 miliardy dolarů (96 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované