Hlavní obsah

Jemenská povstalecká skupina Húsiů projevila zájem o příměří se saúdskoarabskou koalicí

Šíitští povstalci projevili zájem zahájit rozhovor o příměří se saúdskoarabskou koalicí.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Vůdce povstalců Húsiů v neděli oznámil, že je připraven zahájit dohodu o příměří. Podmínkou je i stejný postoj koalice vedené Saúdskou Arábií. Obě strany tak souhlasily účastnit se mírových rozhovorů, které se budou konat ve Švédsku. Mohly by tak ukončit čtyřletou válku a zamezit největší humanitární krizi světa.

Článek

Jemenští šíitští povstalci Húsiové podporovaní Íránem oznámili, že jsou připraveni na širší příměří, pokud chce i koalice vedená Saúdskou Arábií mír. Povstalecké hnutí zároveň oznámilo, že zastavilo útoky bezpilotními letouny a raketami na Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty a jejich spojence v Jemenu, informovala agentura Reuters.

Zmocněnec OSN pro Jemen Martin Griffiths tento postoj vítá. „Vítám oznámení prezidenta Hádího, který chce urychleně přistoupit k politickému řešení. Povstalecká skupina Húsiů je k tomuto kroku též odhodlána. S ohledem na skutečnost by se obě strany mohly setkat na mírových rozhovorech ve Švédsku,” oznámil Griffiths.

Jemenská válka začala v roce 2014, kdy šíité, za nimiž stojí Írán, obsadili hlavní město Saná a postupovali do dalších částí země.

V roce 2015 do bojů vstoupila na straně vlády koalice vedená Saúdskou Arábií, jemenská vláda odešla do exilu a později se přesunula do Adenu.

Válku nepřežilo nejméně 10 000 lidí a potravinovou pomoc potřebuje více než 14 z 27 milionů Jemenců.

Reklama

Související témata:

Doporučované