Hlavní obsah

Jemenské provládní síly dobyly část letiště u města Hudajdá

Bitva o město Hudajdá v Jemenu pokračuje, provládní síly dobývají letiště.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Jemenské provládní síly s podporou vojáků Spojených arabských emirátů (SAE) dnes získaly kontrolu nad částmi letiště u přístavního města Hudajdá, které ovládají šíitští povstalci, píše státní agentura SAE WAM.

Článek

Dobytí přístavního města by bylo pro koalici zásadním vítězstvím, protože jde o klíčové místo, jímž se povstalci zásobují a kterým také proudí humanitární pomoc do Jemenu.

„Zaútočili na letiště. Je to poprvé, co boje tak jasně rozeznáváme. Slyšíme dělostřeleckou a kulometnou palbu,“ řekl agentuře Reuters jeden ze svědků. Podle něj předtím letiště bombardovala letadla.

Mnoho obyvatel na okraji města Hudajdá se ocitlo bez tekoucí vody, jelikož Husíové vykopali zákopy blízko vodovodních trubek, informuje Reuters. Šíitští povstalci podle tvrzení Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů ostřelují oblasti obývané civilisty. Místní obyvatelé naopak uvedli, že Húsíové útočí na koaliční síly s pomocí tanků.

Agentura AP s odkazem na povstalecký zdroj uvedla, že koaliční bombardování na okraji města Hudajdá dnes zasáhlo autobus a zabilo šest civilistů, včetně čtyř žen. Koaliční bombardování východně od města ráno podle místních obyvatel zasáhlo řidiče traktoru a jeho pomocníka.

OSN mezitím informovala, že v důsledku bojů na okraji města musely být z některých skladů přesunuty zásoby humanitární pomoci.

Jemenské provládní síly a mezinárodní koalice zahájily boj o přístav Hudajdá před týdnem. K členům koalice patří i Spojené arabské emiráty, které v pondělí vyzvaly povstalce, aby město opustili, mají-li být útoky zastaveny. Ministr zahraničí SAE Anvar Karkáš řekl, že koalice se snaží minimalizovat riziko pro civilisty a umožní šíitům odejít do metropole Saná, kterou stále ovládají.

Válka v Jemenu začala v roce 2014 a zatím si vyžádala zhruba 10 000 lidských životů. Boje vyvolaly rozsáhlou humanitární krizi, podle OSN potřebuje nějakou formu pomoci 22 milionů Jemenců. Na pokraji vyhladovění je více než osm milionů z nich.

Reklama

Související témata:

Doporučované