Hlavní obsah

Jemenu hrozí hladomor

Foto: Profimedia.cz

Jemenský čtyřletý chlapec Meshaal Mohammad.

Reklama

Podle šéfa Světového potravinového programu (WFP) je přibližně 16 milionů lidí v Jemenu na cestě k vyhladovění a 5 milionů již stojí na pokraji hladomoru. Humanitární krize země se vymyká kontrole, pomoci však mohou finance.

Článek

Katastrofa v podobě hladomoru hrozila na území Jemenu již před několika měsíci, začátkem tohoto roku se ji však podle Davida Beasleyho, šéfa WFP, podařilo odvrátit. Finanční prostředky tehdy Světovému potravinovému programu poskytli Spojené státy, Německo, Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie a další dárci. WFP ovšem znovu docházejí peníze a bez nového financování dojde v říjnu ke snížení přídělů pro 3,2 milionu lidí a do prosince pro pět milionů.

Situaci v zemi odborníci označují za rychle se zhoršující, dodavatelské řetězce v zemi byly narušeny a ceny potravin rostou. „S cenami potravin a nedostatkem paliva je to katastrofální. Máme 5 milionů lidí, kteří právě teď klepou na dveře hladomoru, a 16 milionů lidí pochodujících k vyhladovění,“ nechal se slyšet Beasley před zástupci zemí OSN.

Na středečním dni 76. zasedání Valného shromáždění OSN dokázal WFP na pomoc Jemenu vybrat přibližně 600 milionů dolarů. Americký ministr zahraničí Antony Blinken slíbil dalších 290 milionů dolarů a Evropská unie vyčlenila asi 139 milionů dolarů. K zajištění potřebné pomoci ale stále chybí asi miliarda dolarů, informuje agentura AP.

Podle Henrietty Foreové z Dětského fondu OSN (UNICEF) potřebuje 11,3 milionu jemenských dětí k přežití humanitární pomoc, 2,3 milionu dětí mladších pěti let je akutně podvyživených a téměř 400 000 z nich s těžkou podvýživou je v bezprostředním ohrožení života. „Každých deset minut zemře v Jemenu dítě kvůli důvodům, kterým by šlo zamezit - kvůli podvýživě a nemocem, kterým lze zamezit očkováním.“

Hlavním důvodem, proč je nejen jídlo v oblasti tak vzácné, je jemenský konflikt, který některé regiony odřízl od možných řešení. Občanská válka zemí zmítá již od roku 2014, kdy šíitští povstalci Hútíové převzali kontrolu nad hlavním městem Saná a velkou částí severní části země. Povstalci tehdy donutili uprchnout vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Koalice vedená Saúdskou Arábií pak do války vstoupila v březnu 2015 za podpory Spojených států, aby se Hádího mezinárodně podporovanou vládu pokusila obnovit. Navzdory neúnavným bojům se však válka dostala do patové situace a vedla k nejhorší humanitární krizi na světě.

Reklama

Doporučované