Hlavní obsah

Jemnice bude v říjnu znovu jednat kvůli stavbě velkochovů prasat a drůbeže

Ilustrační foto.

Reklama

Zastupitelstvo asi čtyřtisícové Jemnice na Třebíčsku bude na konci října znovu rozhodovat o změně územního plánu, která by umožnila výstavbu velkokapacitního vepřínu, drůbežárny a zpracovatelského provozu v katastru města.

Článek

Na středeční veřejnou debatu se sešlo několik stovek lidí, především odpůrců záměru společnosti ZEOBS, spol. s r. o., která o změnu územního plánu požádala.

Zastupitelé v březnu zařadili žádost společnosti mezi chystané změny územního plánu. „Velké plus jsme na začátku spatřovali v tom, že v areálu Zeobsu udělá (společnost) obrovskou miliardovou investici do moderního masokombinátu, který si sám vychová ve velkovýkrmnách,“ řekl starosta Jemnice Miloň Slabý (SNK). Nové chovy by podle něho zaměstnaly až 200 lidí a v masokombinátu by se zpracovávaly miliony kuřat ročně.

Zastupitelé později zvažovali vyhlásit k záměru místní referendum. V srpnu o něm ale navzdory původnímu ohlášení nehlasovali, z bodu jednání ho stáhli. Podle Slabého to bylo proto, že chtěli víc informací a čekali i na dnešní veřejnou debatu. Účastnilo se ji na 200 lidí.

Znovu doplnit vyhlášení referenda na program srpnového jednání navrhl opoziční zastupitel Petr Novotný (Sdružení nezávislých kandidátů Mladí za rozvoj Jemnice), zastupitelé byly proti. Ve středu starosta Novotný prohlášil, že návrhem pouze vyhověl žádosti spolku Za dobrý život na Jemnicku, který výstavbu kritizuje. Sám není zastáncem referenda v této věci a plány společnosti podporuje. „Nevidím důvod bránit rozvoji zemědělství na venkově, zvlášť zemědělství na takovéto technologické úrovni s filozofií pana Koláře (Josef Kolář, ředitel společnosti ZEOBS) aplikovat organickou hmotu na svoje pole v bezprostřední blízkosti tam, kde tu organickou hmotu vytvoří,“ řekl Novotný.

„Když se v říjnu neschválí postup do dalšího kola, tak nezbyde nic než udělat revokaci usnesení, které do změny (územního plánu ) zařadilo i tři žádosti společnosti ZEOBS, v té chvíli se se změnou územního plánu pojede dál, ale její žádosti už tam nebudou,“ řekl Slabý. „Pokud žádosti pustíme do dalšího kola, tak jsem přesvědčený, že k referendu dojde,“ dodal.

ZEOBS loni vykázala výsledek hospodaření po zdanění 594 tisíc korun, o rok dřív takřka 1,6 milionu Kč. Vyplývá to ze zveřejněné účetní závěrky. Společnost patří do Rhea Holdingu, který na svém webu uvedl, že obhospodařuje 21 tisíc hektarů půdy. Do holdingu patří několik zemědělských družstev nebo společností s ručením omezeným. Zabývá se zemědělstvím, službami v něm, obchodem i myslivostí, do holdingu patří také řeznictví nebo vinařství. Na Jemnicku působí také v obci Lhotice, kde má chov prasat.

Reklama

Související témata:

Doporučované