Hlavní obsah

Jemnice chce příští rok dokončit revitalizaci zeleně, má jí asi 55 hektarů

Ilustrační foto.

Reklama

Jemnice chce v příštím roce dokončit revitalizaci veřejné zeleně za asi deset milionů korun. Podle starosty Miloně Slabého (SNK) má asi čtyřtisícové město nejvíc zeleně v přepočtu na jednoho obyvatele v České republice.

Článek

Jemnice se stará přibližně o 55 hektarů zelených ploch. Do jejich úprav radnice v posledních letech investovala asi 18 milionů korun.

V plánu je revitalizovat svahy pod náměstím Svobody i zeleň na hřbitově a jeho okolí. „Stromy se dočkají tvarování a ozdravení, kácet se bude jen v nejnutnějších případech, toho moc nebude,“ řekl Slabý. Odborníci ošetří i dalších asi 150 stromů jinde ve městě.

Kromě větších zásahů do zeleně v posledních letech Jemnice pravidelně hradí i její údržbu. Ročně na to má vyčleněny přibližně čtyři miliony korun. Rozpočet Jemnice je okolo 100 milionů korun.

Město má několik parků, nejstarší je zámecký, který má rozlohu 21 hektarů. Zmiňovaný je už v polovině 17. století. Město ho nechalo opravit za asi 12 milionů korun.

Samostatný celek tvoří okolí zámku s jižními zahradami, na které volně navazuje lesopark Obůrka. Významným prvkem v zeleni je také arboretum. Vzniklo na více než čtyřech hektarech v západní části města v roce 1907. Stromy v něm byly vysázené původně jako školní lesnická a botanická zahrada při Zemské lesnické škole. Později sloužilo jen pacientům psychiatrické léčebny, která ve školní budově byla od roku 1972. Učiliště, která v roce 1952 navázalo na původní lesnickou školu, zaniklo o rok dřív. Po rozsáhlé obnově za asi 5,8 milionu korun město arboretum v roce 2017 zpřístupnilo veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované