Hlavní obsah

Jemnice dá do participativního rozpočtu milion korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Asi čtyřtisícové město Jemnice na Třebíčsku nechá letos poprvé hlasovat obyvatele o projektech v participativním rozpočtu. Vyčlenila pro něj milion korun.

Článek

V participativním rozpočtu mají být drobné investice zlepšující život ve městě, které navrhnou sami lidé. Pravidla jejich návrhů nebo hlasování o nich zveřejní město v dubnu, řekl starosta města Miloň Slabý (SNK).

Pravidla by podle něho měla být hlavně jednoduchá a přehledná, aby novinku lidé přijali a do hlasování či podávání návrhů se zapojili. O prvních návrzích bude veřejnost hlasovat od poloviny roku. Vybraný záměr by se mohl začít uskutečňovat ještě letos. Může být dokončen až v příštím roce. „Může se sejít i několik projektů, které by se vybraly. A podle jejich náročnosti je možné, že bude uspokojen víc než jeden projekt,“ řekl Slabý.

Na Vysočině už participativní rozpočet mají v několika městech. Návrhy do něj do konce dubna sbírá Náměšť nad Oslavou, která na drobné návrhy od občanů vyčlenila 300 tisíc korun. O 200 tisíc víc má v participativním rozpočtu vyčleněných Bystřice nad Pernštejnem. O využití 600 tisíc korun už několikrát rozhodovali lidé ve Žďáru nad Sázavou. Třebíč s asi 36 tisíc obyvateli vložila opakovaně do participativního rozpočtu přes tři miliony korun.

Reklama

Doporučované