Hlavní obsah

Pravdivá čísla o uprchlících. Jen desetina těch, co nyní přišli do Evropy, má práci

Svět bez obalu: Proč do práce chodí jen desetina migrantů? A jak to vypadá ve škole, kde se mladí uprchlíci učí německy, aby zvýšili své šance?Video: Milan Šíma

 

Reklama

Migrační vlna slábne, z Evropy se navíc daří vracet uprchlíky zpět. Jak dlouho bude trvat, než se migranti, kteří tu zůstanou, uplatní na trhu práce?

Článek

Okolo 900 000 lidí přišlo do Německa v roce 2015 hledat azyl. Někteří tvrdí, že takové množství lidí nemůže tato země zvládnout, jiní v tom vidí přísun levné pracovní síly, kterou ekonomika potřebuje. Ale poslední zpráva Federální agentury pro zaměstnanost říká, že mezi práceschopnými uprchlíky má zaměstnání pouze 10 % lidí. Jak si vedou migranti, kteří před dvěma roky dorazili do Evropy?

„Podle zkušeností z minulosti se po 5 letech začlenilo asi 15 % migrantů, po 10 letech okolo poloviny a až po 15 letech se migranti dostali na úroveň zaměstnanosti odpovídající domácím obyvatelům. Je pravděpodobné, že to teď bude podobné,” říká Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci, což je mezivládní organizace s hlavním sídlem v Ženevě ve Švýcarsku, která se zabývá pomocí s migrací.

Uprchlíků dorazilo během migrační krize do Evropy celkem asi 1 500 000. Letos to ale bylo jen něco okolo sta tisíc lidí a za loňský rok se vrátilo zpět téměř 250 000 uprchlíků. „Uprchlická krize odeznívá, už to není tak dramatické,” říká v rozhovoru pro Svět bez obalu Schroth.

Na celý pořad se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované