Hlavní obsah

Jen Česko a Spojené státy. To jsou naši nepřátelé, rozhodla ruská vláda

Foto: Profimedia.cz

Vláda sestavila seznam nepřátelských zemí na základě dekretu prezidenta Vladimira Putina.

Reklama

aktualizováno •

Ruská vláda zároveň stanovila maximální počet lidí v Rusku, kteří pro nepřátelské země smějí pracovat. V případě Česka jde o 19 osob. Pro USA nesmí pracovat nikdo.

Článek

Ruská vláda schválila seznam nepřátelských zemí, přičemž do něj zařadila jen Českou republiku a Spojené státy. Zároveň stanovila maximální počet lidí v Rusku, kteří pro tyto země smějí pracovat. V případě Česka jde o 19 osob, zatímco pro USA nesmí pracovat nikdo. Příslušné nařízení bylo v pátek zveřejněno na oficiálním internetovém portálu právních informací, informovala média.

Moskva navíc zmrazila ruské účty americké rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL). Oznámila to stanice, kterou už dříve ruské úřady označily za „zahraničního agenta“ a udělily jí několik pokut za to, že ve svém zpravodajství tuto informaci neuvádí. V moskevských kancelářích RFE/RL v pátek zasahovali exekutoři, což podle stanice znamená, že se Rusko nezaplacené pokuty rozhodlo vymáhat.

„Považujeme tento postup Ruské federace za další krok k eskalaci vztahů nejen s Českou republikou, ale i Evropskou unií jako takovou a jejími spojenci. Navíc je zcela v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích, především ve vztahu k závazku jejích signatářů, umožnit řádné fungování diplomatických misí a s principem nediskriminace mezi jednotlivými státy. Je nám líto, že Rusko volí cestu konfrontace k vlastní škodě, neboť takovéto opatření bude mít nepřímo vliv i na případný rozvoj kontaktů mezi obyčejnými občany, pro turismus či rozvoj obchodních vztahů,“ reaguje na ruský krok české Ministerstvo zahraničí v prohlášení.

„Na původní rozhodnutí zastropovat počet pracovníků zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze se tímto aktem ruské vlády nic nemění. Na rozdíl od ruského postupu je tento náš krok v plném souladu s mezinárodním právem,“ dodalo ministerstvo.

List Kommersant připomněl, že vláda sestavila seznam nepřátelských zemí na základě prezidentského dekretu „O aplikaci protiopatření na nepřátelské akce jiných států“. Tento dokument podepsal Vladimir Putin 23. dubna. O tom, že seznam vzniká a jeho součástí jsou i Spojené státy, informovala podle agentury Tass již dříve mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

V pátek zveřejněném vládním nařízení se uvádí, že seznam obsahuje státy, které „provádějí nepřátelské akce proti Ruské federaci, proti občanům RF nebo proti ruským právnickým osobám“. Původně měl seznam obsahovat mnohem více zemí, výsledná podoba však zahrnuje pouze dvě. Mezi dříve zvažované „nepřátelské země“ patřily také baltské státy, Austrálie nebo Kanada.

K podepsání dokumentu na konci dubna, jak upozorňuje i již zmiňovaný ruský list, došlo v době nových diplomatických konfliktů. Praha totiž obvinila Moskvu z účasti na explozi v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 a zároveň vykázala z Česka téměř 20 ruských diplomatů. Washington zase na Rusko uvalil sankce a vyhostil ruské diplomaty v reakci na kybernetický útok na americké federální agentury a kvůli zasahování do voleb v roce 2020. Moskva vznesená obvinění popírá a ruští představitelé je opakovaně označují za bezdůvodná, rozporuplná, nezodpovědná či provokativní.

Česko v rámci kauzy Vrbětice podpořily jak USA, tak například NATO či země visegrádské čtyřky. V solidaritě s událostmi navíc po vzoru České republiky několik zemí vyhostilo několik ruských diplomatů, mezi ty patří Rumunsko, Slovensko, Litva či Lotyšsko.

TASS připomněl, že USA v posledních letech opakovaně zaváděly sankce vůči Rusku, naposledy v polovině letošního dubna. Kreml také velmi podráždilo, když prezident Joe Biden v rozhovoru, který v polovině března odvysílala televize ABC News, přisvědčil na otázku, zda pokládá Putina za „zabijáka“, a prohlásil, že Rusko „zaplatí“ za údajné vměšování do amerických voleb.

Reklama

Doporučované