Hlavní obsah

Jen chodit po hřebenech nestačí. Návštěvníci Krkonoš chtějí zábavu a zážitky. V horách proto rostou zábavní centra a parky

Návštěvníci Krkonoš, a zejména ti s dětmi, už nechtějí jen šlapat po turistických stezkách. I proto pro ně střediska vymýšlejí novou zábavu. Nově například herní krajinu za 45 milionů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nazout pohorky, dát do batohu svačinu, vyrazit na celodenní túru a kochat se krajinou. A další den znovu... Tak už to na dovolené v Krkonoších dávno nechodí. Návštěvníci nejvyšších českých hor, a především ti s dětmi, touží po zábavě a zážitcích. Střediska jim proto vycházejí vstříc a budují pro ně nejrůznější zábavní parky a atrakce. Ve východních Krkonoších toto léto otevřeli dvě nové atrakce pro rodiny s dětmi.

Článek

Horní stanice lanovky Portášky nad Velkou Úpou je skvělým výchozím bodem pro cestu na Růžohorky a odtamtud na Sněžku. I proto tam před několika dny slavnostně otevřeli herní krajinu Pecka za 45 milionů korun, která cílí na rodiny s dětmi, ale i na samotné dospělé turisty. Ti si před sportovním výkonem nebo při zpáteční cestě z výletu mohou prolézt dřevěné prvky ve tvaru krkonošské fauny a flóry a ještě se k tomu něco dozvědět.

Po podobných atrakcích je v Krkonoších velký hlad, samotné chození po horách už pro hodně lidí není dostatečně atraktivní. „Dnešní doba je taková, že pokud chcete zaujmout rodiny s dětmi, je to velmi těžké. Děti jsou zvyklé přijít domů ze školy a koukat do telefonů nebo tabletů,” říká Petr Hynek, ředitel SkiResortu Černá hora - Pec.

Slova o odtržení dětí od chytrých telefonů zní i z úst starosty Pece pod Sněžkou Alana Tomáška (NK), jehož obec je hlavním investorem nové herní krajiny. Na velkou investici se mu podařilo získat třicetimilionovou dotaci z fondů česko-polské spolupráce. „Důležitým motivem bylo, že to bude bezplatná herní krajina. To znamená, že chceme zastavit návštěvníky Krkonoš a edukativní formou jim ukázat zvířenu hor a zároveň zastavit dnešní hektický čas, kdy mají děti jen oči na tabletu. Chceme, aby odhlédly a podívaly se, co nás obklopuje,” vysvětluje Tomášek základní myšlenku.

Autory velkých dřevěných prvků jsou architektka Tereza Kučerová a sochař Matěj Hájek, zakládající člen umělecké skupiny Ztohoven. Na textových materiálech a výběru zobrazených zvířat se podíleli i odborníci ze Správy KRNAP.

V příštím roce by se herní krajina měla rozrůst i směrem za hranice. Její jméno Pecka totiž není nahodilý, spojuje v sobě názvy dvou partnerských měst na úpatí Sněžky: Pece pod Sněžkou a polského lyžařského střediska Karpacze. Polská obec nabídne podobnou herní krajinu zaměřenou na kulturní a historické dědictví východních Krkonoš a projekt se díky ní propojí. „Soustavou tří lanovek a dvou pěších tras máme možnost propojit tato dvě místa,” dodal Tomášek. Turisté budou moct vyjet lanovkou z Velké Úpy na Portášky, krátkou procházkou pokračovat na Růžovou horu, z ní vyjet lanovkou na Sněžku, sejít ze Sněžky na polskou stranu na horu Kopu a odtamtud sjet lanovkou do Karpacze a pak zase zpátky, což by mělo vystačit akorát na jednodenní výlet. Obce již plánují společnou jízdenku na všechny lanovky.

Další park, který v horách letos vyrostl, je dětský park Kabinka u horní stanice lanové dráhy na Černou horu. Děti tam mohou za jednorázový poplatek vyzkoušet několik atrakcí, například lezeckou stěnu, bungee jumping na trampolíně, lodičky na retenční nádrži nebo slackline. „Černá hora je ideální na start nebo závěr hřebenových túr. Děti určitě lépe motivujete, když víte, že na začátku či na konci je čeká takováhle zábava,” říká mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec Zina Plchová.

Její slova potvrzují i oslovení turisté na vrcholu Černé hory. „Pěší túru si plánujeme na zítra, dnes jsme s dětmi tady v parku a je to skvělá věc. Už si téměř všechno vyzkoušely, teď jdou na lodičky,“ popsala Blanka Hlavsová, jež do Krkonoš přicestovala z Prahy.

Samozřejmostí u většiny lanovek jsou už koloběžky, na kterých turisté sjíždějí dolů do vesnice. Ve východních Krkonoších si dokonce mohou pořídit takzvaný letní skipas a na koloběžce si projet tuto celou část hor.

Podle ředitele SkiResortu Černá hora - Pec Hynka nemá budování takovýchto atrakcí efekt jen pro rodiče, již zabaví děti ve chvíli, kdy si chtějí odpočinout po výšlapu, či ekonomický efekt pro provozovatele. Ale je zde i třetí rovina, a tou je zaměstnanost. „My potřebujeme lidem, kteří  tady pracují v zimní sezoně, dát celoroční práci,” vysvětluje Hynek a dodává, že to se s budováním takových atrakcí daří.

Kromě letos otevřených atrakcí ve východních Krkonoších již několik let fungují například lanová centra, bobové dráhy či loni otevřená Stezka korunami Stromů, která celoročně láká návštěvníky Janských Lázní.

Reklama

Doporučované