Hlavní obsah

Jen dodržujeme zákony, ohradil se šéf Applu proti nařčení z podpory čínské cenzury

Apple se brání kritice stažení VPN aplikací z Číny.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Apple má k poslušnosti vůči Číně i jiné důvody než jen dodržování zákonů. V Číně totiž vyrábí valnou část součástek a čínský trh je pro Apple zároveň důležitým zdrojem zisků.

Článek

„Postupovali jsme podle zákonů," hájil společnost Apple její šéf Tim Cook. Reagoval tak na kritiku vývojářů aplikací, kteří nesouhlasí s rozhodnutím stáhnout z čínského App Store zhruba 60 aplikací VPN (virtuální privátní sítě).Ty umožňovaly uživatelům v Číně obejít vládní cenzuru neboli takzvaný „velký firewall".

Aplikace tohoto typu Čína zakázala letos v lednu. Apple má ale k jejich stažení i jiný důvod než jen dodržování místních zákonů. V Číně vyrábí i prodává značnou část svých výrobků.

Rozhodnutí vyhovět Číně bylo často srovnáváno se soudním sporem z loňska, kdy Apple odmítal poskytnout FBI software na odblokování iPhonu teroristy, který spolu se svou družkou zabil ve městě San Bernardino čtrnáct lidí. Cook řekl, že jde o rozdílné případy a že při sporu s FBI byly zákony na jeho straně. V Číně je tomu prý přesně naopak, a tak, i když nerad, musí Apple šedesátku aplikací stáhnout.

Cook řekl, že raději by samozřejmě aplikace z čínského App Store nestahoval. „Stejně jako v ostatních zemích, kde děláme byznys, se řídíme zákony," řekl Cook. S tím by ale určitě nesouhlasil americký soud, který Applu nedávno nařídil zaplatit zhruba 11 miliard korun za neoprávněné používání patentu Wisconsinské univerzity. Soud dal za pravdu univerzitě už v předchozím projednávání případu v roce 2015. Apple však v používání technologie pokračoval a stále doufá, že se pokutě vyhne odvoláním proti původnímu verdiktu.

Reklama

Související témata:

Doporučované