Hlavní obsah

Zaorálek chce změnit billboardy ČSSD. Do strany se vrací Paroubek

Procházka se Sobotkou a Zaorálkem. Kdo si nedokáže napsat řeč a proč.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Sociální demokraté v sobotu představili svůj volební program. Voličům například slibují, že zvednou minimální i průměrnou mzdu.

Článek

Sobota měla být původně dnem, kdy premiér Bohuslav Sobotka představí s volebním manažerem strany Janem Birkem volební kampaň i program před podzimním hlasováním do Poslanecké sněmovny.

Jenže klesající preference sociální demokracie přinutily Sobotku odstoupit a Birke po odchodu premiéra z čela strany dal svou funkci k dispozici.

Sobotní ranní jednání předsednictva tak začalo pod vedením ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka jako volebního lídra a šéfa vnitra Milana Chovance. Ten od čtvrtka stranu vede.

Jednání ČSSD a programovou konferenci v pražském Slovanském domě jsme sledovali online. 

12:33 Paroubek se vrací

Podle informací České televize se do ČSSD vrací bývalý předseda Jiří Paroubek. „O vstup do strany může požádat každý. Tehdy byla chyba, že odešel. Co znamená jeho návrat, to je spíš otázka na něj," komentoval to volební lídr Zaorálek.

Paroubek se chce stát členem ČSSD v Cerhenicích na Kolínsku. „Vyplnil už přihlášku," řekl ČTK předseda kolínských sociálních demokratů Marek Semerád.

Organizace by Paroubkův vstup měla schválit 26. června. Podle Semeráda Paroubek ještě v politice neřekl poslední slovo. Komplikace při schvalování předseda kolínských sociálních demokratů neočekává.

12:30 Nový lídr chce vlastní hesla

Zaorálek se nespokojí se slogany, které připravil předvolební tým, chce mít vlastní.

„Heslo Dobrá země pro život je spíš pro tuto konferenci. Mám další svoje nápady. Budu rozhodně usilovat o to, aby se kampaň změnila, i ta estetika," řekl ministr zahraničí. Chce, aby vizuály kampaně působily mladším dojmem.

12:20 Zaorálek: Živnostníky chceme podporovat

Volební lídr Lubomír Zaorálek odmítl, že by strana chtěla víc zdanit drobné podnikatele a živnostníky, jak to tento týden navrhl šéf Senátu Milan Štěch. „Jeho vyjádření není v souladu s programem ČSSD. Malým a středním podnikům chceme naopak pomáhat," řekl Zaorálek na tiskové konferenci po skončení oficiálního programu.

Zopakoval, že ČSSD chce snížit daně 98 % lidí. Podle zdrojů ze strany byla hranice pro nižší zdanění stanovena až do 80 tisíc korun. Původně chtěla ČSSD více zdanit už lidi s výdělkem nad 40 tisíc. Zaorálek dodal, že ČSSD už se nebude pokoušet o zpětné zdanění církevních restitucí - je to prý nerealistické.

11:38 Programová konference bez programu

O programu se na setkání paradoxně téměř nemluvilo - straníci si ho zřejmě mají přečíst v tištěných materiálech. Řečníci jen čas od času zmínili slogan a obecně některé body. Diskuse neproběhla.

11:33 Konference končí

ČSSD na závěr představila své kandidáty v regionech. „Přestaňme si stěžovat. Přestaňme říkat, že se nám nedaří něco prodat. Nejsme prodavači. Dobrý život v dobré zemi s dobrou prací je to, co ČSSD nabízí lidem v České republice," uzavřel Zaorálek.

11:23 Chovanec: Vyjeďme na zteč

Kandidáti odhlasovali poděkování Bohuslavu Sobotkovi a Zaorálka jako volebního lídra. „Je potřeba opustit hradby a vyjet na zteč. Musíme být stranou soudržnou a jednotnou. Chtěl bych poprosit, abychom si přestali dávat vzkazy přes média," řekl Chovanec kandidátům. Mise ČSSD je podle něj obrana potřebných, nikoli hádky uvnitř strany.

11:09 ČSSD jako policie a Karlův most

Zaorálek si z legrace vypůjčil slogan české policie: „Naše role by měla být pomáhat a chránit. To je to, co by dnes sociální demokracie měla dělat." Na závěr svého vystoupení vyzval členy, aby se drželi programu, jenž dnes ČSSD představuje. „Stáváte se vojskem, které míří do bitvy. Je dobré, abychom respektovali zadání, které jsme společně stvořili. Čtěte ten program," řekl Zaorálek.

ČSSD podle něj musí do kampaň dostat étos a příběh. „Musíme to umět těm lidem vysvětlit. Že to není jen soubor kapitol. Program má smysl spojený etickou myšlenkou. Když to dokážeme lidem vysvětlit, bude to fungovat jako Karlův most," řekl Zaorálek.

„Žádnou čerstvější a mladší tvář, než je ta moje, tady nevidím," uzavřel volební lídr.

11:00 Musíme dokázat, že nejsme establishment

Zaorálek začal s kritikou do vlastních řad. „My jsme se naučili dělat ty volby, ale musíme leccos z toho odhodit. Musíme ukázat, že nejsme – nevím, jestli jste si vybrali dobře zrovna mě, jestli jsem ta čerstvá tvář – že nejsme ten establishment. To nás nejvíc ohrožuje: Že jsme v tom ztvrdli, že jsme se v tom naučili chodit," hřímá na straníky.

10:50 Když se daří státu, musí to pocítit i občané

Místopředseda Jan Hamáček popisuje, jak bude vypadat nová kampaň ČSSD.

Program ČSSD: Vyšší platy, důchody i minimální mzda.

10:42 O ty volby zas tak nejde

Nový volební lídr Lubomír Zaorálek zahájil svůj proslov prohlášením, že o „ty volby zas tak nejde". Jde prý o to, aby strana jako celek fungovala. Pokud se straníci těšili, že Zaorálek začne bouřlivým prohlášením, zatím čekají marně. Momentálně kandidát na premiéra vykládá o Masarykovi.

10:29 Slogany budou překvapení i pro volebního lídra

„Je nemožné spojit řeč se slogany, protože já je dopředu neznám," svěřil se nový volební lídr cestou na programovou konferenci.

Týden, ve kterém skončil Sobotka.

10:26 - Potlesk pro Sobotku

Odcházející předseda strany Bohuslav Sobotka sklidil u straníků dlouhotrvající potlesk vstoje. Jeho proslov ale vypadá, jako kdyby se v posledním týdnu nic nezměnilo – premiér jako již tradičně vypočítává všechny úspěchy své vlády.

10:20 - Kampaň Dobrá země pro život

Volební kampaň nese název Dobrá země pro život. V materiálech, které straníci dostali, už je místo Bohuslava Sobotky tvář Lubomíra Zaorálka.

Členové vedení strany tvrdí, že změna lídra připravené materiály na kampaň nijak zvlášť nezkomplikovala. Zjednodušeně řečeno – vymění se kus za kus.

10:17 - Snížení daní

Sociální demokraté zároveň chtějí snížit daně – 98 procent zaměstnanců podle nich bude platit méně a ušetří tak 800 až 1200 korun denně. Jak to jde dohromady?

„Na rozdíl od našich konkurentů to máme propočítáno na té příjmové i výdajové stránce,” tvrdí místopředseda strany Jan Hamáček.

10:15 - ČSSD začala představovat hlavní body volebního programu  

ČSSD představila hlavní body svého nového volebního programu. A vsadila na to, na co sází vždycky – na rozdávání. Voličům například slibuje, že zvedne minimální i průměrnou mzdu – ta by měla do roku 2022 stoupnout na 40 tisíc korun.

Dále chtějí přidat na platech doktorům i sestrám, učitelům (až na 130 % průměrné mzdy) a pracovníkům v kultuře. Ostatní pak čeká porodné 15 tisíc korun na první i druhé dítě, vyšší přídavky na děti o 300 korun, novomanželské půjčky a vyšší penze.

10:10 Volební lídr je ten třetí vzadu

Z Lidového domu do Slovanského je to pár desítek metrů, vedení ČSSD dorazilo pěšky.

10:08 - Začala programová konference

Krátce po desáté dopoledne začala programová konference. Má potvrdit změnu hlavního lídra i volební program. Očekává se, že schválení Zaorálka bude nejspíš formalitou.

08:16 - Jednání předsednictva ČSSD

Předsednictvo ČSSD se ráno sešlo v sídle strany. Schvalovalo krajské lídry pro sněmovní volby včetně nového hlavního lídra. Tím se má stát po rezignaci Sobotky místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Ten na jednání dorazil s čtvrthodinovým zpožděním.

Na zasedání dorazil i bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola, který byl vedením strany vyškrtnut z kandidátky, ale o jehož návrat usiluje domovská organizace sociální demokracie. Zimola stále figuruje mezi 33 členy předsednictva s hlasem rozhodujícím.

Reklama

Doporučované