Hlavní obsah

Jen pět procent. Španělsko se na kolektivní imunitu spoléhat nemůže

Foto: Profimedia.cz

K takzvané kolektivní imunitě, kterou španělští epidemiologové definují alespoň 60 procenty, má země daleko.

Reklama

Jen každý dvacátý Španěl se setkal s koronavirem. Přestože v porovnání například s hodnotami v České republice jde o vysoké číslo, je stále daleko od hodnot kolektivní imunity, tvrdí odborníci.

Článek

Madridský region a následně zbytek země - tak postupovalo promoření jedné z nejhůře zasažených zemí světa. Vědci z Institutu veřejného zdraví Carlose III. otestovali celkem 90 tisíc lidí, protilátky, které v těle vznikají po nákaze koronavirem, zjistili ale jen v pěti procentech případů.

Ministr zdravotnictví Salvador Illa studii přirovnal k „rentgenu situace ve Španělsku“, ministr pro vědu Pedro Duque práci výzkumníků označil za „nesmírně ambiciozní“ a je na ní „velmi hrdý“, píše deník El País.

Studie ukázala velké rozdíly mezi jednotlivými regiony. Mezi některými provinciemi se míra promořenosti liší až sedminásobně. Rekordní procento lidí s protilátkami proti nemoci covid-19 hlásí provincie Soria, část autonomního společenství Kastilie a León a také nejméně zalidněný celek země. Zde si vytvořilo protilátky 14,2 % populace.

Okolí Madridu hlásí prevalenci 11,3 %. Hodnoty v provinciích v okolí hlavního města se pak pohybují mezi 10 až 13 procenty. Naopak na druhém konci je Murcijský region, severošpanělská Asturie, Kanárské ostrovy a autonomní města Ceuta a Melilla, kde je prevalence pod dvěma procenty.

Foto: Instituto de Salud Carlos III.

Procento populace s protilátkami proti covid-19 podle studie Institutu veřejného zdraví Carlose III.

Uváděná čísla ukazují, kolik lidí má v těle protilátky typu IgG. Tento typ protilátek tělo produkuje dny i týdny poté, co daná infekce ustoupí. Co ale pro zemi znamená hodnota pěti procent?

Především to, že k takzvané kolektivní imunitě, kterou španělští epidemiologové definují alespoň 60 procenty, má země daleko. Pokud by totiž Španělsko přistoupilo k „promořování“ populace, mohlo by při úmrtnosti 1,1 % zemřít 200 až 300 tisíc lidí.

Podle odborníků tak musí lidé nadále dodržovat sociální distancování, dokud nebude připravena vakcína.

Výsledky také odhalily, že více než 90 % nakažených nemusí být v oficiálních statistikách. Španělsko, které má přes 46 milionů obyvatel, totiž k pátku uvádí 274 367 potvrzených případů nákazy a přes 27 tisíc obětí. „Pět procent odpovídá 2 350 000 případů, při 27 tisících obětí je tak úmrtnost mezi 1 až 1,2 %,“ cituje El País epidemiologa Jesúse Molinu Cabrillanu.

Kromě místa bydliště se výsledky liší také s ohledem na věk. Studie ukázala, že protilátky má pouze 1,1 % dětí mladších jednoho roku, u dětí do čtyř let se protilátky prokázaly u dvojnásobného počtu a mezi dětmi od pěti do devíti let měla protilátky tři procenta testovaných.

Podle odborníků se nabízí dvě vysvětlení: děti se buď nedostaly v takové míře do kontaktu s nakaženými, nebo si jejich těla nevytvořila protilátky.

Více lidí s protilátkami je podle výzkumníků mezi těmi, kteří pobývali v karanténě, než mezi lidmi, kteří docházeli do práce, konkrétně o jedno procento. Nadprůměrná hodnota je také u lidí starších 60 let, kde má protilátky přes 6 % seniorů. Studie se věnovala také projevu nemoci, třetina testovaných neměla příznaky, 43 % osob pak hlásilo ztrátu chuti a čichu. Španělské úřady zveřejní ještě výsledky druhé sady vzorků, které stále zkoumají laboratoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované