Hlavní obsah

USA se otevřou i pro české turisty. Ale jen očkované

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Spojené státy 8. listopadu otevřou své hranice očkovaným turistům, a ukončí tak několik měsíců dlouhou izolaci od velké části světa. Po více než roce tedy budou moct bez komplikací za oceán i Češi s ukončenou vakcinací.

Článek

Dlouhých 19 měsíců byly milionům cestujících z mnoha zemí uzavřeny pozemní i vzdušné cesty do Spojených států. S opatřením přišel už v březnu roku 2020 bývalý americký prezident Donald Trump a jeho nástupce Joe Biden, který se úřadu ujal v lednu tohoto roku, omezení ještě prodloužil.

Evropská unie vůči Američanům dlouho zaujímala stejný postoj, v červnu však svým členským státům doporučila, aby umožnily příjezd turistům z USA i v případě běžného cestování. Vzhledem k tomu, že změnu nemohla přikázat, však finální rozhodnutí leželo v rukou jednotlivých vlád.

U zemí, kde je turismus nezbytnou součástí ekonomiky, se předpokládalo co nejrychlejší přistoupení na návrh Unie, a řada zemí tuto cestu opravdu zvolila. Ve většině případů se ale hranice otevřely jen jedním směrem, evropský schengenský prostor totiž –⁠ stejně jako Velká Británie, Indie, Čína nebo Írán –⁠ zůstaly na americkém seznamu oblastí, ze kterých měli lidé vstup do USA zakázaný.

Cesta ze „zakázaného seznamu“ nebyla možná ani s očkováním, ani s testem potvrzujícím bezinfekčnost. Výjimky se týkaly jen zlomku cestujících, kdy vysvobozením bylo například americké občanství či studium v USA. Jako řešení však turisté mohli zvolit časově i finančně náročnější cestu, která zahrnovala dvoutýdenní pobyt v zemi, která na seznamu Spojených států není.

Seznam Zprávy se v červenci spojily s českou studentkou Karolínou, která se do USA vydala přes Chorvatsko a která se s redakcí podělila o své zážitky z cesty. Komplikace jí způsobil například zákaz i pouhého transferu přes schengenský prostor a upozornila také na fakt, že v zemi mimo zakázaný seznam musel turista ve skutečnosti pobýt 16 dní, jelikož americké úřady do již zmiňovaných dvou týdnů nepočítaly den příletu a den odletu z předtím navštívené země.

Pro očkované turisty se však na začátku příštího měsíce podmínky změní a za oceán se budou moci vydat bez zdlouhavých objížděk či povinnosti karantény. O pevném datu 8. listopadu jako první informovala agentura Reuters a na Twitteru její informace potvrdil mluvčí Bílého domu Kevin Munoz s tím, že změna platí pro mezinárodní letecké i pozemní cesty.

Spojené státy plány na zrušení přísného opatření avizovaly již dopředu, neposkytly však přesné datum. Přesto letecké společnosti v posledních týdnech zaznamenaly nárůst v prodeji mezinárodních letenek. Pro tamní letecký provoz jde o vzpruhu. Podle amerického ministerstva dopravy totiž značně utrpěl a v porovnání s dobou před pandemií klesl o více než pětinu.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí informuje, že mezi akceptované vakcíny budou patřit ty, které schválil nebo doporučil vládní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson), a ty, které na svém seznamu vakcín pro nouzové použití vede Světová zdravotnická organizace (kromě již zmíněných i AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac).

Zahraniční turisté by se od 8. listopadu měli při nástupu do letadel prokázat jak podstoupeným očkováním, tak čerstvým negativním testem na covid. V případě cestujících, kteří do Spojených států zamíří přes pozemní hranice, zřejmě nebude negativní test potřeba.

Na odpověď pak stále čekají otázky týkající se například toho, komu Bidenova administrativa udělí výjimku z nového nastavení. Podle Reuters se do značné míry očekává, že pravidla nebudou platit u dětí mladších 18 let.

O změně v mezinárodním cestování už na Twitteru informovalo i americké velvyslanectví v Praze. Vzhledem k tomu, že Česko patří k zemím schengenského prostoru, tak lze počítat s tím, že po více než roce budou do Spojených států moct zavítat i očkovaní Češi.

Reklama

Doporučované