Hlavní obsah

Jenom holý mobil. Apple by mohl přestat dodávat nabíječku

Foto: Apple.com

Jedním z důvodů, proč by se měly přestat dodávat nabíječky, je zmenšení krabičky. Ilustrační foto.

Reklama

O nové řadě iPhone 12 se začíná spekulovat, že v základním vybavení se nebudou dodávat sluchátka, ale ani adaptér. Důvodem má být mimo jiné úspora na výrobě kvůli nové technologii 5G, tvrdí vlivný analytik.

Článek

Po internetu se šíří nová spekulace kolem nového modelu iPhone. Nebo spíše kolem jeho příslušenství. Známý analytik Ming-Čch' Kchuo, který už dokázal předpovědět nejeden krok společnosti Apple, se rozhovořil o možnosti, že iPhone 12 nebude mít v základní výbavě nejen sluchátka, ale ani nabíječku. Jeho slova podpořili i analytici ze společnosti Barclay, kteří ve své zprávě také spekulovali o možnosti krabiček bez zdroje a sluchátek.

5G za nabíječku

Absence drátových sluchátek je dle tchaj-wanského analytika Kchua způsobená snahou Applu dále propagovat bezdrátová sluchátka AirPods, která se musí přikupovat zvlášť. Chybějící nabíječka je podle webu Apple Insider prostředkem, jak při prodeji nového iPhonu ušetřit.

Ke snahám o úspory žene firmu Apple skutečnost, že iPhone 12 bude podporovat technologii 5G sítí, ale přitom by měl stát zhruba stejně jako jeho předchůdce, tvrdí Kchuo. Se zabudováním 5G technologií se přitom velmi zvýší výrobní cena. Současný adaptér se proto stane pouze volitelným příslušenstvím, za které si zákazník bude muset připlatit. Některým lidem to připadá jako nehoráznost. Například Benjamin Mayo, vývojář pro iOS zařízení, se nad tím na svém twitterovém účtu silně pohoršoval.

Kchuo dále uvedl, že je nepravděpodobné, že by Apple do krabiček místo normálního adaptéru přidával svou bezdrátovou alternativu. Jednou z výhod balení bez příslušenství bude totiž i menší rozměr obalu, což povede k nižším nákladům na přepravu.

Navíc se spekuluje také o iPhonu bez jakýchkoli portů. Ale to mnoho analytiků odmítlo převážně kvůli pomalosti nabíjení pomocí bezdrátových stanic oproti normálním drátovým adaptérům. Podle analytiků z Barclays bude krabička stále obsahovat alespoň nabíjecí kabel.

Pro přírodu

Podle Kchua bude Apple méně příslušenství obhajovat environmentálním cítěním společnosti. Jak pro The Verge uvedl Steven Yang ze společnosti Anker, která se zabývá prodejem nabíječek, každý rok se vyprodukuje okolo 300 tisíc tun zbytečných nabíječek v krabičce s telefonem. Benjamin Mayo ovšem oponuje, že to by bylo pochopitelné pouze v případě, kdy by společnost ze Silicon Valley nabízela své příslušenství za mnohem nižší cenu, než je tomu dnes.

Ke změnám by mohlo dojít i u prodeje adaptérů, kde by Apple mohl přestat vyrábět varianty na 5W a 18W a místo toho začít nabízet pouze 20W verzi, jejíž fotka před nedávnem unikla.

Očekává se, že produktová řada iPhone 12 bude tvořena čtyřmi modely: iPhone s novou menší 5,4 palcovou obrazovkou, dvěma 6,1palcovými modely a novou 6,7palcovou „Max“ velikostí. Všechny čtyři iPhony budou poprvé obsahovat OLED displeje. Představení nové řady se očekává letos na podzim.

Reklama

Související témata:

Doporučované