Hlavní obsah

Jermanová a spol. říkali, že lže. Teď kvůli jeho zjištění přišla policie

Foto: Profimedia.cz

Po pozadí zakázek na opravu silnic pod správou Středočeského kraje, jemuž vládne Jaroslava Pokorná Jermanová, pátrají detektivové už rok a půl.

Reklama

Detektivové pátrají po pozadí zakázek na opravy silnic už rok a půl. V úterý si došli na krajský úřad pro dokumenty.

Článek

V úterý brzy ráno zazvonilo několik policistů na sídlo krajské správy silnic ve středočeských Říčanech. Přinesli si soudem orazítkované povolení, že si smějí odnést informace o všech zakázkách na opravy silnic a mostů za několik posledních let.

A podobně si pak odpoledne zkopírovali data z počítačů i v Praze v budově středočeského krajského úřadu, pod nějž správa silnic patří.

Oficiálně se neví, jaké podezření detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu prověřují.

„Jsem vázán mlčenlivostí,“ reagoval šéf správy silnic Zdeněk Dvořák, mimochodem bývalý policista.

Podle informací Seznam Zpráv ale policejní zásah souvisí s předloňskou zprávou krajského zastupitele Michaela Pánka z ODS.

Pánek, tehdy člen finančního výboru, došel po prozkoumání vzorku silničních zakázek k závěru, že kraj mohl během tří let přijít nejméně o 670 milionů.

Navenek byl klid, ale ve skutečnosti se policisté zakázkám Krajské správy a údržby silnic – organizace, která hospodařila s částkou 5,5 miliardy – podrobně věnovali.

Tři miliardy pro sedm firem

Zastupitel Pánek především na základě zveřejněných smluv a výběrových řízení spočítal, že správa silnic utratila 60 procent peněz v soutěžích, které nebyly otevřené všem firmám. Jednalo se o zakázky do šesti milionů, kde stačí, aby zadavatel k podání nabídky vyzval firmy podle svého uvážení.

Když se v těchto případech porovnal odhad správy silnic, za kolik zakázku pořídí, s tím, kolik pak činila vysoutěžená cena, ukázal se minimální rozdíl – jenom 3,8 procenta. To znamená, že takovouto formou soutěže se cena nesrazila.

Naopak u otevřených soutěží za víc než šest milionů, kam se mohla přihlásit jakákoli firma, se podařilo cenu stlačit třeba až o 48 procent.

A ještě jedno zjištění zastupitele Pánka: tři miliardy z celkové sumy 5,5 miliardy si v letech 2014 až 2016 mezi sebe rozdělilo jen sedm firem. To znamená, že se jména vítězů největších zakázek stále opakovala.

„Podle mě jde o organizovanou trestnou činnost, do které je určitě zapojeno víc lidí,“ myslí si Pánek.

Několik měsíců po zveřejnění Pánkovy zprávy v roce 2017 se v kraji rozpadla koalice: nejsilnější ANO vypovědělo smlouvu Starostům a Pánkově ODS. A vytvořilo nové spojenectví: ANO s ČSSD a s komunisty.

Dnešní opozice už otevřeně říká, že k tomu přispěl právě Pánkův audit, který podle ní píchl do nepříjemného tématu.

Vedení kraje však od počátku opakuje, že Pánkova zpráva křivě napadá hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou i její radní. „Je to nejvíce kontrolovaná organizace v širokém a dalekém okolí,“ řekl radní pro dopravu František Petrtýl (ANO) před dvěma týdny na zasedání krajského zastupitelstva na adresu hospodaření správy silnic.

Podle hejtmanky Pokorné Jermanové pak Pánek lže. Dokonce chtěla loni navrhnout, aby ho zastupitelstvo zbavilo mandátu.

Opravy silnic jsou drahé a špatně provedené, stěžovali si krajští politici už v roce 2017.Video: Vojtěch Blažek

Začerněný audit

Kraj si v reakci na Pánkova zjištění objednal i audit u poradenské společnosti. Zjistil v práci správy silnic jen drobné chyby. Podle opozice však byl špatně zadán: nešlo o hloubkovou prověrku, ale jen o kontrolu, jestli například při zakázkách dodržuje organizace všechny předpisy.

Mimochodem, kraj původně nechtěl závěrečnou auditní zprávu zastupitelům poskytnout – a když, tak z velké části začerněnou.

Zastupitel Pánek podal už kvůli hospodaření správy silnic několik trestních oznámení.

Seznam Zprávy ve čtvrtek popsaly, jak se pražská hospodářská kriminálka nyní vypořádala s jedním z nich: podezření, že silničáři účelově rozdělili zakázku za 24 milionů na menší části, aby ji nemuseli otevřeně soutěžit, odložila jako nedůvodné – po pouhém jednom výslechu zodpovědné úřednice.

Ve stejné době dostala správa silnic od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže za tuto zakázku pokutu 300 tisíc.

Když kuchař řeže stromy

Policie také vyšetřuje dvě zakázky na ořez stromů na Kolínsku a Kutnohorsku. Pánek si zaplatil obsáhlý znalecký posudek, jehož autorka, znalkyně s kulatým razítkem, zjistila, že se žádné práce neuskutečnily. Přestože správa silnic za ně zaplatila přes 900 tisíc.

Zakázku získala firma patřící šéfkuchaři luxusního hotelu s restaurací z Ratboře u Kolína. Ve stejné vesnici má dům i šéf správy silnic Dvořák.

„Co řešíte? Můj osobní život, nebo vás zajímá řádně vysoutěžená zakázka a její plnění? Pokud to druhé, pak vysoutěžená firma má v doložce živnostenského rejstříku provádění zemědělských a lesnických prací a do těchto typu tendrů má právo se přihlásit a nabídnout cenu za práci. Vše v souladu se zákonem,“ prohlásil Dvořák.

Reklama

Doporučované