Hlavní obsah

Jermanová chce být místopředsedkyní Sněmovny

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Loni prohrála ve středních Čechách krajské volby. A tak Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) zamířila zpět do Sněmovny.

Reklama

Bývalá hejtmanka by do funkce nastoupila, ač ji tíží skandály ze Středočeského kraje.

Článek

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se po volbách vrátila do vysoké politiky. Ze třetího místa kandidátky se pohodlně dostala do Sněmovny a po čtyřech letech se stala opět poslankyní.

A míří ještě výš. Podle informací, které Seznam Zprávy ověřily, si při jednáních uvnitř hnutí ANO řekla o jeden z nejprestižnějších postů: chce být novou místopředsedkyní Sněmovny.

Sněmovní volby vyhrály koalice Spolu, STAN a Pirátů. Ale už slíbily, že když ANO nebude vznik nové vlády blokovat, dostane jako opozice – podle gentlemanských zvyklostí – jeden místopředsednický post.

Na úterní schůzi zastupitelského klubu ANO, jak zjistily Seznam Zprávy, o tuto funkci Pokorná Jermanová projevila zájem. Jenže zároveň se o ni přihlásil i současný předseda Sněmovny Radek Vondráček.

„Pokud se k vám taková informace dostala, tak ano – mohu ji potvrdit,“ řekl poslanec ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. „Za mě je ideální volbou, aby ve vedeni Poslanecké sněmovny pokračoval pan Vondráček,“ dodal.

Že Jaroslava Pokorná Jermanová usiluje o místopředsednické křeslo s platem 173 tisíc měsíčně a sama se do něj navrhla, potvrdil Seznam Zprávám i další důvěryhodný účastník schůze poslaneckého klubu.

Sama staronová poslankyně Pokorná Jermanová na žádost Seznam Zpráv o vyjádření nereagovala.

Jaroslava Pokorná Jermanová už místopředsedkyní Sněmovny byla v letech 2013 až 2016. Pak vyhrála s ANO krajské volby a stala se středočeskou hejtmankou.

Větší šance stát se kandidátem ANO na místopředsedu má však nejspíš Radek Vondráček. Zaprvé jako předseda vedl Sněmovnu poslední čtyři roky. A navíc si Pokorná Jermanová svoji politickou kariéru zkomplikovala několika skandály.

Vše začalo v roce 2018 zjištěním, že jako hejtmanka dala k dispozici krajské služební auto manželovi. S černým superbem jezdil denně. Pokorná Jermanová v tom neviděla problém – prý je to běžný „benefit“ náležející k její funkci. Auta se vzdala, až když jí to výslovně nařídil premiér a šéf hnutí Andrej Babiš.

Mimochodem jako místopředsedkyně Sněmovny by měla Pokorná Jermanová k dispozici jeden služební vůz.

Za Pokorné Jermanové také vedení kraje utrácelo miliony za pochybnou práci externích poradců. Třeba za proslulé analýzy hudebních festivalů. Najatí zaměstnanci, jejichž jména kraj důsledně tajil, dostávali 45 až 75 tisíc měsíčně za poloviční úvazek. Dodnes není jasné, jestli odevzdaná práce měla takovou hodnotu.

Kvůli této kauze policisté dokonce prohledali dům Pokorné Jermanové v Benešově. Letos obvinili dva lidi – bývalé vysoké úředníky, které si na kraj přivedla právě tehdejší hejtmanka.

Do třetice: Za Pokorné Jermanové brali VIP krajští úředníci tak obrovské odměny, že to později zarazilo o kontrolory z Ministerstva financí, kteří konstatovali, že šlo o porušení zákona. Například dnes už bývalý ředitel úřadu Jiří Holub bral díky extrémním prémiím, jež mu psala právě hejtmanka, přes 200 tisíc měsíčně. Jiní úředníci blízcí hejtmance dostávali k platu každý měsíc třeba i 60 až 70 tisíc.

Za jejího působení na kraji také začala Národní centrála proti organizovanému zločinu stíhat ředitele krajských silničářů pro korupci a manipulaci se zakázkami.

Pokorná Jermanová vždy zodpovědnost za tyto případy přehazovala na své podřízené. Tvrdila, že o najímání drahých externistů nerozhodovala. A že neměla vliv ani na nestandardní odměny. Krajská správa a údržba silnic zase byla podle Pokorné Jermanové dokonale kontrolovaná úředníky kraje. „Nekrade se tam,“ tvrdila.

Reklama

Doporučované