Hlavní obsah

Jermanová nabízí seniorům zdarma jen rychlotesty, které nejsou spolehlivé

Foto: twitter.com/JermanovaStKraj

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Reklama

Středočeská hejtmanka chce seniory testovat rychlotesty. Ty však podle expertů nedokážou odhalit člověka, který je čerstvě nakažen, a chybovost je až 80 procent.

Článek

Volební slib testovat seniory zdarma na koronavirus způsobil už v minulém týdnu středočeské hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové problémy. Slib si totiž dala i na plakát s premiérem Andrejem Babišem, který se nechal slyšet, že to je nesmysl a nic takového nebude.

V úterý při zahájení kampaně středočeského ANO proto Pokorná Jermanová musela vysvětlovat, co na tom tedy je, či není pravda.

Podle ní je potřeba, aby kraj myslel i na důchodce, kteří nebyli testováni v rámci zařízení domovů pro seniory.

„My tu službu chceme rozšířit i na jiné seniory. Chceme jim dát tu možnost pro jejich zklidnění a pro jejich pocit pohody, že jsou v pořádku,“ řekla hejtmanka Pokorná Jermanová novinářům.

Ke zklidnění by seniorům měli podle ní pomoci takzvané rychlotesty, které by ukázaly, zda je senior nakažen, či nikoliv.

„Vznikla by speciální odběrová místa v nemocnicích vedle klasických odběrových míst, kde se testuje pomocí PCR testu,“ vysvětlovala.

Na používání rychlotestů ale už na jaře upozorňovala celá řada expertů s tím, že nejsou vhodné pro zjištění nákazy v počáteční fázi, a závěry expertů jsou takové, že rychlotesty nepotvrzují a nedokážou odhalit člověka, který je čerstvě nakažen. Pokud se tedy senior začne cítit špatně a zajde si na rychlotest, může být test falešně negativní.

Podle šéfky moravskoslezské hygienické stanice Pavly Svrčinové je chybovost rychlotestů až 80 procent, pokud se použijí hned na začátku nemoci.

Rozdíl mezi PCR testem a Rapid testem

Pokud je pacient pozitivní na PCR testu a negativní na rychlotestu, nemoc propukla a imunitní systém ještě nevytvořil protilátky.

Pokud jsou pozitivní oba testy, pacient je stále infekční a víme, že je nemocný déle než zhruba týden.

Pokud je pozitivní pouze rychlotest, víme s určitou jistotou, že nemoc proběhla, ale pacient už není infekční.

Rychlotesty tak podle expertů nemá smysl používat pro zjištění onemocnění v počáteční fázi, protože většinou celou dobu, kdy pacient vykazuje příznaky onemocnění a je sám infekční, vychází negativně. Nejvhodnější využití rychlotestů je u osob, u kterých infekce pravděpodobně proběhla, jako kontrola.

I přesto ale kraj hodlá rychlotesty nasadit a podle Pokorné Jermanové by senior po provedení rychlotestu měl znát do půl hodiny výsledek.

„Zhruba po půl hodině odejdou s výsledkem. V případě, že by byli pozitivní, přijmou si je ve vedlejším odběrovém místě a bude jim udělaný PCR test,“ doplnila hejtmanka.

Problém s rychlotesty se v Česku řešil už několikrát, poprvé na konci března, kdy se rychlotesty dovezené z Číny použili ve Fakultní nemocnici Ostrava. Testy ale nebyly účinné a Pavla Svrčinová, šéfka hygieny v Moravskoslezském kraji následně prohlásila, že jejich chybovost byla až okolo 80 procent.

Svrčinová také vysvětlovala, že rychlotesty vykazovaly falešně pozitivní i falešně negativní výsledky. Právě tyto testy jsou tak podle ní vhodné spíš jako ověřovací testy u lidí v končící karanténě, kteří nikdy nebyli pozitivně testováni.

Další problém s rychlotesty měl opět Moravskoslezský kraj, který pomocí nich testoval dva týdny stovky lidí v těžební společnosti OKD.

Podle hejtmana Ivo Vondráka ale právě toto testování způsobilo řadu problémů, protože testy neurčily pozitivního v počáteční fázi.

„Ano, věděli jsme o tom a upozorňovali jsme hned krajskou hygienickou stanici, aby testovala s PCR testy. Rychlotesty se od začátku vylučují z pohledu využití k vyhledávání nakažených,“ řekl Seznam Zprávám Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Reklama

Doporučované