Hlavní obsah

Jermanová nařídila prověrku úředníků kvůli podivnostem při rozdělování kotlíkových dotací

Středočeský kraj chce změnit proces přijímání kotlíkových dotací.

 

Reklama

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová v pondělí svolala mimořádnou konferenci. Kraj po aféře z minulého týdne plánuje změny v přijímání kotlíkových dotací.

Článek

Středočeský kraj plánuje změnu v procesu přijímání dotací na nové kotle. Po jednání zástupců koaličních stran řekla hejtmanka Jaroslava Jermanová.

Aktuální kolo kotlíkových dotací, které vyvolalo rozpory jak mezi žadateli, tak v krajské koalici, se ale neruší. „Osobně přebírám garanci nad tím, jak bude kolo zpracováváno. Obálky jsou otevřeny a každý den dostanu informaci, jak se seznam naplnil a co se s tím děje dál,” uvedla Jermanová.

Jak Seznam jako první upozornil, při čtvrtečním přijímání žádostí se před krajským úřadem vytvořila fronta několika set lidí. Policisté se zabývají podezřením, že se v ní prodávala místa zájemcům o dotace. Postup úředníků by měl prověřit audit.

Způsobů, jak systém změnit, je hned několik. „Určitě se koukneme i do jiných krajů, vím, že jsou kraje, jež používají jiné systémy, a budeme hodnotit na půdě rady, kterým směrem půjdeme," uvedla Jermanová bez dalších podrobností. Možností je přijímat žádosti elektronicky, jako je tomu třeba v Plzeňském nebo Královéhradeckém kraji.

První výzva měla dvě kola. První proběhlo za bývalého vedení kraje, druhé minulý týden. V něm se rozděluje 51 milionů korun, což je asi desetkrát méně než v kole prvním. Další příležitost mají žadatelé na podzim, kdy je naplánována druhá výzva.

Jak lidé nocovali před úřadem, aby dostali dotaci:

Reportáž z míst před úřadem Středočeského kraje.Video: Petr Švihel

Reklama

Doporučované