Hlavní obsah

Budu hejtmankou, trvá na svém Jermanová. Položí to koalici?

 

Reklama

Jaroslava Jermanová z hnutí ANO se nechce vzdát postu hejtmanky. Její návrhy ale mohou odradit ostatní strany od jednání.

Článek

V kanceláři první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslavy Jermanové, která je lídrem volebních vítězů z hnutí ANO ve středních Čechách, jednaly ve středu několik hodin čtyři strany o koalici pro středočeské hejtmanství.

Situace se ale příliš nevyjasnila - Jaroslava Jermanová totiž trvá na tom, aby jako jednička kandidátky ANO získala post hejtmanky.

"Hnutí ANO je první na pásce, máme nárok na svého hejtmana," řekla po jednání Jermanová, které by se však kvůli této ambici mohla rozpadnout vznikající koalice pod rukama.

Ještě v pondělí hnutí ANO nabízelo hejtmanský post lídrovi kandidátky Starostům Vítovi Rakušanovi. Ve středu Jermanová partnerům navrhla, aby její hnutí získalo v radě čtyři posty včetně hejtmana, další čtyři posty by dostali druzí Starostové, dvě křesla by obsadila ODS a jedno TOP 09.

TOP 09 má s Jermanovou problém

Vít Rakušan nechtěl nový návrh podrobněji komentovat. "O té nabídce se pobavíme ve straně. Zítra se pak znovu všechny čtyři strany sejdou na jednání," uvedl.

Méně diplomatická je TOP 09. Že by kraj řídila Jermanová, se jí nelíbí TOP 09 a dává to najevo.  "Já osobně s tím mám velký problém," uvedl lídr krajské kandidátky TOP 09 Petr Tiso.

Pokud by se TOP 09 kvůli Jermanové na postu hejtmanky rozhodla do čtyřkoalice nevstoupit, svou účast by zvážili i Starostové.

"Byla by škoda, aby se čtyřkoalice rozpadla na personálních otázkách," uvedl Vít Rakušan.

Místopředsedkyně Sněmovny jde navíc v touze stát se hejtmankou i proti vlastnímu stranickému šéfovi. Andrej Babiš hned po volbách prohlásil, že post hejtmana není pro ANO ve Středočeském kraji prioritou a že mohl by ho dostat právě Vít Rakušan, který je podle Babiše „slušný člověk”.

Pro předsedu ANO je důležitější, aby ANO získalo rozhodující vliv v radě.

"Chápu, že by paní Jermanová chtěla být hejtmankou, určitě by si to zasloužila. Ale důležitější je, abychom na kraji dokázali bojovat s korupcí. Nikdy nám nešlo o hejtmany,“ řekl k vyjednávání Babiš, který ve stejnou chvíli obhajoval ve Sněmovně před poslanci ve výboru rozpočet.

Naopak Jermanová by většinu v radě kvůli křeslu hejtmana obětovala. Zatímco bez hejtmanského postu by ANO obsadilo šest křesel v radě, s hejtmanem bude mít jen čtyři místa. "S panem Babišem jsme si to vyříkali. Dal mi ve vyjednávání volnou ruku," odmítla Jermanová možnost, že by její nabídka byla v rozporu s Babišovým přáním.

Politička přitom už dříve deklarovala, že je ochotná se kvůli postu šéfky kraje vzdát nejen postu místopředsedkyně dolní komory, ale i poslaneckého mandátu.

Výsledky voleb ve středních Čechách

ANO 20,94 % – 16

STAN 18,22 % - 14

ČSSD 13,93 % - 10

ODS 12,74 % - 9

KSČM 10,24 % - 8

Novinkou při vyjednávání o středočeské koalici je také účast občanských demokratů. Původně se domlouvala pouze trojkoalice se Starosty a TOP 09.

ANO a ODS se až dosud navzájem kritizovaly a spolupráci spíše vylučovaly. Jenže občanské demokraty zlákala dvě místa v radě a Jermanová potřebuje podporu při svém tažení do čela kraje.

"My jsme preferovali platformu bez hnutí ANO. Ale povolební situace nedává moc jiných možností, jak postavit životaschopnou koalici kromě této čtyřkoalice," vysvětloval změnu postoje lídr kandidátky občanských demokratů Martin Kupka.

Reklama

Doporučované