Hlavní obsah

Jermanová nebude kandidovat na předsedkyni kontrolního výboru

Foto: twitter.com/JermanovaStKraj

Jaroslava Pokorná Jermanová.

Reklama

Do placené funkce, jež podle nepsaných dohod náleží opozici, ji navrhlo hnutí ANO. Měsíční plat je 93 tisíc korun.

Článek

Končící středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nebude kandidovat na předsedkyni krajského kontrolního výboru. Ve vyjádření pro ČTK dnes uvedla, že se tak rozhodla s ohledem na tlak, který přímo i prostřednictvím médií vyvíjejí zástupci nové koalice.

Do placené funkce, jež podle nepsaných dohod náleží opozici, ji navrhlo hnutí ANO. Zástupci budoucí koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců pro Středočeský kraj nominaci Jermanové kritizovali a upozorňovali na to, že ji nemusejí zastupitelé zvolit.

Končící hejtmanka označila počínání koalice za „předehru kampaně před blížícími se parlamentními volbami a nástroj protibabišovské rétoriky, která nezohledňuje zájmy běžných českých občanů“.

„Nechci být součástí tohoto mediálního honu, proto jsem se rozhodla na zmíněný post nekandidovat. Svou opoziční práci budu dělat ráda, odpovědně a s plným nasazením, i bez toho, abych zastávala funkci předsedkyně kontrolního výboru,“ uvedla v prohlášení zaslaném ČTK.

Seznam Zprávy o nové funkci pro odcházející středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou informovaly před několika dny. Ve funkci by brala 93 tisíc korun měsíčně.

Nová koalice se původně chtěla zachovat gentlemansky a nemluvit hnutí ANO do toho, kým funkci šéfa kontrolního výboru obsadí. Jenže když Seznam Zprávy zveřejnily, že ANO chce Jaroslavu Pokornou Jermanovou, začala na koaliční politiky pršet ze všech stran kritika.

Především proto, že odstupující hejtmanka je pro voliče nové koalice toxická postava. „Ona reprezentuje přesně to, na co jsme útočili: trestní oznámení na záchranářku, podezřelé zakázky, papalášství,“ uvedl zastupitel za Piráty Petr Tomáš, který v pondělí večer na jednání pirátského zastupitelského klubu navrhl, aby strana oficiálně vyzvala ANO, ať nominuje do čela kontrolního výboru někoho jiného než Jaroslavu Pokornou Jermanovou.

Končící hejtmanka, která se Seznam Zprávami dlouhodobě nekomunikuje, v úterý přes ČTK vzkázala, že by nezvolení do čela výboru brala jako podraz.

„Deklarovali, že nebudou opozici vstupovat do nominace na předsedu kontrolního výboru. Pokud mě nezvolí, tak to znamená, že nedodržují slovo. Uvidíme, co přinese hlasování,“ řekla Pokorná Jermanová ČTK.

Dodala také, že ji policie nevyšetřuje, protože dosud nebyla na žádném výslechu. Jenže to nemusí znamenat, že ji policie nepodezírá: loni v červnu udělala domovní prohlídku přímo v jejím domě v Benešově, detektivové tam pátrali po dokumentech ohledně poradenských smluv uzavíraných přímo její hejtmanskou kanceláří. Z toho je zřejmé, že si policie nemyslí, že by odcházející hejtmanka s případem neměla nic společného.

Reklama

Doporučované