Hlavní obsah

Jermanová: S Babišem jsme si vjeli do vlasů, ale hejtmana musíme mít

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Babišův postup mě mrzel, ale jsem velká holka, tvrdí Jaroslava Jermanová.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Jaroslava Jermanová rozehrála boj o středočeskou hejtmanku navzdory koaličním partnerům i vlastnímu stranickému šéfovi.

Článek

Místopředsedkyně Sněmovny a jednička vítězné krajské kandidátky hnutí ANO ve středních Čechách Jaroslava Jermanová na středečním jednání nekompromisně oznámila své požadavky: hejtmanský post a tři další místa v radě. Jinak prý žádná dohoda o krajské koalici nebude.

„Je to zásadní podmínka. ANO je první na pásce a zaslouží si to. Hejtmana prostě musíme mít, je to stěžejní osobnost kraje,” řekla Jermanová v rozhovoru pro Seznam.

Ještě před klíčovým jednáním to přitom vypadalo, že lídryni své kandidátky obešla vlastní strana a místo v čele kraje přenechá lídrovi Starostů Vítu Rakušanovi.

Jenže Jaroslava Jermanová se vzepřela. Kvůli hejtmanskému postu je ochotná obětovat i své místo ve Sněmovně.

„Že mě to mrzelo a zarazilo, to je pravda, ale já jsem velká holka a já si to s Babišem vyříkám. Ne úplně se mi líbilo, že STANu volal a nám to neřekl,” zkritizovala stranického šéfa Jermanová. Následoval prý velmi nepříjemný telefonát: „Poprvé jsme si pořádně vjeli do vlasů.”

Babišovy priority

Andrej Babiš chtěl, aby ANO mělo spíš početnější zastoupení v radě kraje než post nejvyšší, jeho oponentka prosazuje čtyři radní (v jedenáctičlenné radě) a hejtmanskou funkci.

„Já jsem mu vysvětlovala, proč ta válcovací pozice není dobrá. Je důležité mít hejtmana, protože ten prezentuje vše, co se v kraji podaří. A já myslím, že tahle pozice je pro hnutí ANO opravdu ta správná,” popisuje politička, proč jí na postu tak záleží.

Koaliční partneři však z jejího plánu zatím nadšeni nejsou. Starostové už se na postu hejtmana viděli a problém s Jermanovou v čele kraje má také TOP 09. „Uvidíme, co na to řeknou, zda je to akceptovatelné. Ale já nebudu rušit to, co jsme dneska předložili. Hejtmana nepustíme,” říká na rozpaky možných koaličních partnerů Jermanová.

„Jestli TOP 09 přijde, že si pan Kalousek nepřeje, aby Jermanová byla hejtmankou, protože ji nemá rád, už by mi to přišlo k smíchu,” dodává.

ODS nevadí, obrodila se

Bohorovnost k TOP 09 si politička může dovolit. K úspěchu jednání o koalici stačí udržet při dohodě Starosty. Podařilo se jí totiž na dvě místa v radě nalákat do vznikající koalice občanské demokraty.

Ti se až dosud od ANO distancovali a naopak kritikou na jejich adresu nešetřil ani Andrej Babiš.

„ODS prošla obrodou, tamní lidi znám. Pan Babiš mi řekl, že s tím nemá problém,” vysvětluje Jermanová, proč ve středních Čechách jsou vztahy smířlivější.

Jermanová připouští, že za Babišovou opatrností k přebírání krajů může být obava, aby ANO jako nováček ve vedení krajů neselhalo. „Na jednu stranu se nedivím jeho nejistotě. Hnutí ANO vyhrálo poprvé za svou existenci skoro v celé republice. Ale já si nemyslím, že je to důvod k tomu, abychom se vyděsili a nevyjednávali pro hnutí nejlepší pozici," dodává Jermanová.

Reklama

Doporučované