Hlavní obsah

Jermanová si takřka zajistila návrat do Sněmovny. Navzdory kritikům v ANO

Foto: Středočeský kraj

Bývalá poslankyně a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová chce letos znovu kandidovat do Sněmovny.

Reklama

aktualizováno •

V hnutí ANO vrcholí boj o volitelná místa na kandidátkách. Kritici Jaroslavy Pokorné Jermanové doufají, že se jim bývalou středočeskou hejtmanku ještě podaří s pomocí republikového výboru dostat z lukrativního třetího místa.

Článek

Bývalá hejtmanka Středočeského kraje budí emoce nejen u veřejnosti, ale také uvnitř hnutí ANO. Část členů středočeské organizace se pokusila Jermanovou vystrnadit z kandidátky pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Kvůli řadě skandálů je podle nich Jermanová pro jejich hnutí zátěží.

Na sobotním sněmu krajské organizace ale Jermanová získala pohodlnou třetí pozici na kandidátce. Před bývalou hejtmankou Středočeského kraje figurují už jen šéf ANO Andrej Babiš a poslanec a lékař Julius Špičák.

Ve Středočeském kraji se na podzim bude rozdělovat 26 mandátů, vzhledem k předvolebním průzkumům je ale pro kandidáty ANO důležitých pouze prvních pět nebo šest pozic. Z dalších dvaceti míst je vidina poslaneckého křesla velmi vzdálená, mandát by přineslo jen intenzivní kroužkování.

Jermanová na sněmu neobhajovala funkci předsedkyně krajské organizace, pohodlně ale prosadila svoji verzi kandidátky. Podle informací redakce Seznam Zpráv bude podle současného návrhu vypadat prvních osm míst kandidátky ANO takto:

Čelní kandidáti ANO ve Středočeském kraji pro volby 2021

1. Andrej Babiš

2. Julius Špičák

3. Jaroslava Pokorná Jermanová

4. Miroslav Samaš

5. Romana Fischerová

6. Marcela Melková

7. Stanislav Berkovec

8. František Petrtýl

Podle několika účastníků sněmu měl průběh jednání o volitelných místech na kandidátce pevně v rukou Miroslav Samaš, spojenec Jermanové a bývalý místostarosta Rakovníka. Jeho rakovničtí kolegové se ho mimochodem před několika lety pokusili z místní organizace vyloučit kvůli neshodám při prodeji městského pozemku nebo nákupu uměleckých děl, za Samaše se ale tehdy postavila oblastní organizace.

Samaš se stal teprve letos na jaře poslancem. Lavici mu uvolnil Milan Hnilička, a to kvůli účasti na narozeninové oslavě podnikatele Petra Bendy v době přísných proticovidových opatření.

Samaš ve svém životopise uvádí Vojenskou střední automobilovou školu v Nitře a tři roky studia na Vojenské akademii Antonína Zápotockého v Brně. Z armády přešel k dopravní policii, následně přes realitní kancelář a reklamní agenturu až k prodeji aut u společnosti Emil Frey.

„Spousta lidí utíká, jenom to zatím není vidět“

Podle některých členů hnutí ale nyní krajské ANO řídí hlavně Romana Fischerová, žena na stále ještě dobře volitelném pátém místě kandidátky. Spolu s Jermanovou dokázaly před sobotním sněmem obsadit pozice či získat podporu v oblastních organizacích, které určují delegáty na sněm. Přední místa na kandidátce si tak zajistily předem.

A to navzdory mnoha hlasům zevnitř i vně hnutí, podle kterých jméno Jaroslavy Jermanové mnoho hlasů nezíská. Spekuluje se také o tom, zda ve Středočeském kraji bude kandidovat Andrej Babiš, zvlášť pokud se v tomto regionu neočekává velký úspěch.

Seznam Zprávy Jermanovou oslovily, co na kritiku z vlastních řad říká, ale na dotazy dosud neodpověděla.

Předseda krajského zastupitelského klubu ANO Martin Herman navrhl v sobotu alternativní kandidátku, na které Jermanová zcela chyběla. Místo Jermanové a Samaše měly slibné pozice obsadit bývalá ministryně práce Jaroslava Němcová a poslankyně Andrea Brzobohatá, na místo Fischerové by se posunul poslanec František Petrtýl a sám Herman by kandidoval na šestém místě na úkor poslankyně Marcely Melkové.

Snaha o převrat ale rychle ztroskotala. Jermanová své kritiky převálcovala hlasy svých podporovatelů.

„Řadoví členové to nesou nelibě. Vnímají, že ten, kdo se vzepřel a odhodlal se ke kritice, je perzekvován, a ti, co se nevyjádřili dostatečně ‚radostně‘ na podporu Jermanové, jsou upozaděni,“ tvrdí jeden ze členů středočeského ANO.

„Bylo to až nechutné. Někteří lidé v hnutí teď zvažují, jestli má smysl vůbec pokračovat,“ říká další ze členů hnutí ANO.

Nespokojenci se ještě pokusí Jermanovou obejít. Návrhy krajských kandidátek bude ještě schvalovat republikový výbor ANO, takže listiny zatím nemusejí mít konečnou podobu. A podle stanov má právo kandidátky ještě na poslední chvíli přepsat předseda hnutí Andrej Babiš.

Optimismus členům vládního hnutí berou i předvolební průzkumy, podle kterých je dosud dominantní ANO až na třetím místě.

„Spousta lidí z hnutí utíká. Jen to bude poznat až později, protože opouštějí hnutí tak, že nezaplatili příspěvky,“ popisuje jeden ze členů.

Jak si vede hnutí ANO? Podívejte se na předvolební model Seznam Zpráv:

Reklama

Doporučované