Hlavní obsah

Jermanová si udělala kampaň za peníze kraje. Pokutu zaplatila úřednice

Foto: Seznam Zprávy

Zákon zakazuje, aby politici dělali kampaň přes krajské nebo obecní noviny. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) tohle porušila.

Reklama

Bývalá hejtmanka podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran zneužila krajské noviny, pokutu 18 tisíc uhradila úřednice.

Článek

Do půl milionu domácností ve středních Čechách v září dorazilo nové číslo krajských novin.

Hned dvě stránky v něm zaujímal rozhovor s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou – tehdy jedničkou kandidátky ANO pro nadcházející volby. Hejtmanka se v něm pochválila, že díky ní a jejímu hnutí je na tom kraj ve všech směrech výborně.

Jak už Seznam Zprávy napsaly, kraj kvůli tomu dostal před měsícem pokutu 18 tisíc od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Protože podle zákona je volební kampaň v novinách vydávaných samosprávami zakázaná.

A teď má příběh i konkrétního viníka: úřad začal po říjnových volbách a nástupu nové hejtmanky Petry Peckové (STAN) zjišťovat, kdo byl za vytištění rozhovoru zodpovědný. Vyšetřování ukázalo na Hanu Mastrini, vedoucí hejtmančiny kanceláře.

Mastrini pak musela do rozpočtu kraje vrátit 18 tisíc, o které úřad kvůli pokutě přišel. Udělala to minulý týden, peníze složila v hotovosti.

Případ však rozebírat nechce. „Nemám na vás čas, mám jednání,“ řekla do telefonu Mastrini v pondělí dopoledne. Na pozdější volání už nereagovala.

Vzala to na sebe

Podle interních dokumentů, které Seznam Zprávám poskytl tiskový odbor kraje, sice za obsah časopisu odpovídá jeho šéfredaktorka. Ale ředitelka kanceláře Mastrini vzala jako šéfredaktorčina nadřízená pokutu na sebe.

„Převzala za toto pochybení osobní odpovědnost a vzniklou škodu v plné výši uhradila,“ stojí v zápisu takzvané škodní komise, která se případem zabývala.

Úřad pro dohled nad hospodařením stran kraji například vyčetl pasáže, kde Pokorná Jermanová mluví o investicích do nemocnic a zmiňuje, že jde o zásluhu ANO. Nebo když popisuje, jak předloni porodila dceru a dokázala pak skloubit náročnou funkci s péčí o miminko.

Foto: Krajský úřad Středočeského kraje

Zářijové číslo krajského časopisu Středočech: hejtmanka pochválila sebe i hnutí ANO.

Dohledový úřad nakonec vypočítal sankci na 18 tisíc korun, protože se jednalo jen o méně závažné porušení zákona.

Celé to znamená, že ANO v čele s Pokornou Jermanovou si pořídilo za veřejné peníze bezplatnou reklamu. A když se na zneužití novin přišlo, pokutu nezaplatilo ani hnutí, ani bývalá hejtmanka. Ale úřednice.

Tajila informace o poradcích

Mastrini a někdejší hejtmanka jsou dobré známé, Jaroslava Pokorná Jermanová si tuhle úředníci po minulých volbách na kraj přivedla a dosadila ji později do funkce ředitelky své kanceláře, to znamená samostatného odboru, který hospodaří se stomilionovým rozpočtem.

Mastrini byla například podepsána pod některými zamítavými rozhodnutími, kdy kraj vytrvale odmítal Seznam Zprávám poskytnout výsledky práce externích poradců, jimž kraj v roce 2017 vyplatil pět milionů – za dnes už proslulé analýzy hudebních festivalů a vánočních zvyků, poskytování zpětné vazby hejtmance, PR poradenství nebo různé neurčité administrativní práce.

Mastrini loni do jednoho z odůvodnění napsala, proč nemůže tyto informace odtajnit. „Neboť by bylo v rozporu se smyslem a účelem zákona, aby výsledky dlouhodobé, náročné a složité tvůrčí činnosti autora byly poskytnuty třetí osobě,“ napsala Mastrini.

Mimochodem, už rok a půl tuto kauzu vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Reklama

Doporučované