Hlavní obsah

Jermanová skutečně poslala policii na záchranářku. A pak psala, ať ji nechají být

Foto: vlada.cz

Když kauza se záchranářkou propukla, středočeská hejtmanka prohlásila, že podepíše petici na její podporu. Předtím na ni ale podala trestní oznámení.

Reklama

Středočeský kraj na internetu zveřejnil trestní oznámení, které podala hejtmanka Pokorná Jermanová z hnutí ANO kvůli veřejné kritice, že kraj nezajistil pro své záchranáře dostatečnou ochranu proti koronaviru.

Článek

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) před týdnem prohlásila: „Musím vyjádřit lítost, jakým způsobem dopadá tato kauza na záchranářku Brožovou.“

Mluvila o případu ženy, která v polovině března napsala otevřený dopis, v němž kritizovala, že v době počínající epidemie nemají pracovníci středočeské záchranky dost roušek a respirátorů. A na kterou, jak se ukázalo, poslala kvůli tomu policii.

To, že hejtmanka Pokorná Jermanová podala kvůli kritice trestní oznámení (za šíření poplašné zprávy), zjistili Reportéři České televize a hejtmanka pak minulý týden strávila ujišťováním, že trestní oznámení rozhodně nemíří na záchranářku, ale na noviny Náš region.

Ty totiž na základě svědectví Veroniky Brožové napsaly článek o tom, že kraj své záchranáře špatně chrání.

Teď však samo hejtmanství poskytlo důkaz, že v podnětu pro policii hejtmanka skutečně jmenovala záchranářku Brožovou jako jednoho ze dvou možných pachatelů.

Středočeský kraj totiž zveřejnil na webu text trestního oznámení s datem 19. března. Přímo se v něm píše o Veronice Brožové a o vydavatelství regionálních novin jako původcích nepravdivých informací.

„Rozšířili nepravdivou poplašnou zprávu, která je způsobilá vyvolat nebezpečí vážného ohrožení alespoň části obyvatel Středočeského kraje, případně též ostatních regionů České republiky,“ napsala státnímu zastupitelství Jaroslava Pokorná Jermanová.

V textu pak upřesňuje, že „uvedené osoby“ se mohly dopustit šíření poplašné zprávy podle paragrafu 357 odstavec 1 trestního zákoníku. Což podle trestního zákoníku znamená sazbu až dva roky vězení.

„Nepravdivé informace v době vyhlášeného nouzového stavu navozují dojem selhání zdravotnického záchranného systému Středočeského kraje či stavu těsně před tímto selháním, čímž jsou způsobilé vyvolat v obyvatelích paniku,“ doplnila ještě v trestním oznámení hejtmanka Pokorná Jermanová.

Jen několik dní poté, co Česká televize odvysílala 25. května o trestním oznámení reportáž (hejtmanka ani nikdo další nechtěl reportérům upřesnit, na koho míří a co konkrétně se mělo podle kraje stát), vydal kraj zprávu, že Jaroslava Pokorná Jermanová už dříve požádala policii, ať trestní oznámení „znovu posoudí“.

Nebylo vůbec jasné proč a co takové znovuposouzení vlastně znamená. Kraj to odmítl vysvětlit.

Také tohle je už však jasnější.

Kraj totiž na webu kromě trestního oznámení zveřejnil i dopis, který poslala Jaroslava Pokorná Jermanová policii 18. května. Hejtmanka v něm už píše, že záchranářka Brožová byla „zneužita pro uměle vytvořenou a senzacechtivou mediální kampaň“.

A žádá policii, ať dál prověřuje už jen roli regionálních novin.

Tečku za celým příběhem nakonec napsala policie: uplynulý pátek kraj zveřejnil, že trestní oznámení policie prověřila a došla k závěru, že se trestný čin nestal.

Reklama

Doporučované