Hlavní obsah

Jermanové se rozplývá plán, že bude dál na kraji za 93 tisíc měsíčně

Foto: Seznam Zprávy

Nová koalice ve středních Čechách si uvědomila, že je pro její voliče odcházející hejtmanka toxická.

Reklama

Nová středočeská koalice nejspíš při hlasování odmítne, aby se odcházející hejtmanka, provázená mnoha kauzami, stala placenou předsedkyní kontrolního výboru. Dosadit ji tam chce opoziční ANO.

Článek

Stačil jeden den, co Seznam Zprávy zveřejnily informaci o nové funkci pro odcházející středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) – a všechno je jinak.

Jaroslavě Pokorné Jermanové se totiž začíná rozplývat plán, že i po prohraných volbách dostane na kraji dobrou funkci – post předsedkyně kontrolního výboru, který tradičně patří opozici.

Mimochodem je to náležitě zaplacená funkce. V nové funkci by Jaroslava Pokorná Jermanová brala 93 tisíc měsíčně (Seznam Zprávy v pondělí napsaly, že jde o 80 tisíc – to je ale údaj ještě podle starších výpočtů, vláda letos odměny za vedení výborů navýšila).

Od záměru, že si opoziční ANO bude moci do čela výboru postavit, koho chce – tedy i odstupující hejtmanku Pokornou Jermanovou, v jejíž éře kraj prošel řadou skandálů i policejním vyšetřováním, začala koalice Starostů, ODS, Pirátů a TOP 09 couvat už během pondělního večera.

„ANO může paní Pokornou Jermanovou do funkce předsedkyně výboru navrhnout,“ uvedla budoucí hejtmanka Petra Pecková (Starostové), avšak s dovětkem: „To ale ještě neznamená, že ji nové zastupitelstvo schválí.“

Nová koalice se chtěla zachovat gentlemansky a nemluvit hnutí ANO do toho, kým funkci šéfa kontrolního výboru obsadí. Jenže když Seznam Zprávy zveřejnily, že ANO chce Jaroslavu Pokornou Jermanovou, začala na koaliční politiky pršet ze všech stran kritika.

Především proto, že odstupující hejtmanka je pro voliče nové koalice toxická postava. „Ona reprezentuje přesně to, na co jsme útočili: trestní oznámení na záchranářku, podezřelé zakázky, papalášství,“ uvedl zastupitel za Piráty Petr Tomáš, který v pondělí večer na jednání pirátského zastupitelského klubu navrhl, aby strana oficiálně vyzvala ANO, ať nominuje do čela kontrolního výboru někoho jiného než Jaroslavu Pokornou Jermanovou.

Souhlasili s tím všichni přítomní.

Dopadne to tedy tak, že nová koalice nesebere ANO možnost vést kontrolní výbor, který dohlíží nad tím, jak radní plní svá usnesení, a může zkoumat i hospodaření kraje. Ale až se v polovině listopadu na prvním zasedání nových zastupitelů budou volit výbory, nedostane nejspíš Jaroslava Pokorná Jermanová dost hlasů.

Bude to vlastně vzkaz, aby ANO vybralo ze svých řad někoho nezatíženého tolika kauzami. Ty, které otevřely Seznam Zprávy, jsou známé: služební vůz Škoda Superb pro manžela, podezřelé poradenské smlouvy (které vyšetřuje policie), statisícové odměny pro VIP úředníky nebo neprůhledné zakázky středočeských silničářů.

Politikům koaličních stran začaly vadit i benefity, které by odcházející hejtmanka v nové funkci získala.

Jako předsedkyně výboru by nejen brala zmíněných 93 tisíc měsíčně, ale měla by k dispozici i služební auto placené krajem.

Jaroslava Pokorná Jermanová, která se Seznam Zprávami dlouhodobě nekomunikuje, v úterý přes ČTK vzkázala, že by nezvolení do čela výboru brala jako podraz.

„Deklarovali, že nebudou opozici vstupovat do nominace na předsedu kontrolního výboru. Pokud mě nezvolí, tak to znamená, že nedodržují slovo. Uvidíme, co přinese hlasování,“ řekla Pokorná Jermanová ČTK.

Dodala také, že ji policie nevyšetřuje, protože dosud nebyla na žádném výslechu.

Jenže to nemusí znamenat, že ji policie nepodezírá: loni v červnu udělala domovní prohlídku přímo v jejím domě v Benešově, detektivové tam pátrali po dokumentech ohledně poradenských smluv uzavíraných přímo její hejtmanskou kanceláří. Z toho je zřejmé, že si policie nemyslí, že by odcházející hejtmanka s případem neměla nic společného.

Reklama

Doporučované