Hlavní obsah

Jeruzalém je naše město, hlásají Palestinci a pálí Trumpovy podobizny

Portréty Donalda Trumpa hořely v Betlémě. Palestincům se nelíbí přesunutí americké ambasády do JeruzalémaVideo: AP

 

Reklama

Palestinci nesouhlasí s rozhodnutím Donalda Trumpa přesunout americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Článek

Palestinci z města Betléma veřejně protestovali proti krokům amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten sice odložil přesunutí americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, od svého úmyslu ale nehodlá odstoupit. V úterý o tom informoval palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, večer má oficiálně oznámit, že uznává Jeruzalém hlavním městem Izraele.

„Jeruzalém je palestinské hlavní město. Přemístěním této ambasády Trump překračuje veškeré červené linie v politice,” nechal se slyšet jeden z protestujících. Dodal také, že Palestinci budou pokračovat v boji o Jeruzalém tak, aby se stal pouze jejich hlavním městem. Podporu mají mezi diplomaty Evropské unie, proti přemístění je i Turecko.

V Jeruzalémě stojí klíčové muslimské, křesťanské i židovské svatostánky a město představuje střed arabsko-izraelského konfliktu. Z toho důvodu američtí prezidenti odkládají přemístění ambasády už od roku 1995, kdy byl krok schválen. To se má stát i tentokrát, proces přemístění totiž může trvat několik let.

Stanovení definitivních hranic vymezujících izraelskou svrchovanost bude předmětem budoucích jednání. USA podporují řešení ve formě vzniku dvou států, izraelského a palestinského, pokud s ním budou obě strany souhlasit.

Reklama

Doporučované