Hlavní obsah

Jeruzalémská radnice schválila stovky bytů pro Židy, čekala na nástup Trumpa

Jeruzalémská radnice schválila přes pět stovek bytů pro Židy, čekala s tím, až se ujme moci Trump.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Obamova vláda byla proti rozšiřování židovské výstavby v arabských částech města.

Článek

Jeruzalémská radnice v pondělí schválila stavební povolení pro více než pět stovek bytů pro Židy ve východní části města. Úřad s vydáním povolení čekal, až skončí vláda amerického prezidenta Baracka Obamy, která byla proti rozšiřování židovské výstavby v arabských částech města. Oznámení o nové výstavbě bylo zveřejněno pár hodin před telefonickým rozhovorem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem, jehož vláda bude podle očekávání k výstavbě vstřícnější.

Trump v telefonátu podle informace Bílého domu zdůraznil Netanjahuovi, že izraelsko-palestinský mír mohou dojednat jen přímo obě strany. Netanjahu podle prohlášení svého úřadu vyjádřil přání těsně spolupracovat s prezidentem Trumpem na vypracování společné vize dosažení pokroku na cestě k míru a bezpečnosti v regionu.

Nové povolení vydané jeruzalémskou radnicí se týká 566 bytů v několika čtvrtích východního Jeruzaléma. Tuto část města obývají hlavně Arabové a Palestinci a ti počítali s tím, že se stane hlavním městem jejich státu. Jsou tak proti jakémukoli navyšování židovské populace v této části města.

„Izraelské rozhodnutí je výzva Radě bezpečnosti OSN, zejména když nedávno odhlasovala rezoluci potvrzující nelegálnost kolonií," sdělil mluvčí palestinské samosprávy Nabíl abú Rudajná. „Extremistická izraelská vláda" podle něj maří možnost diplomatické dohody a Rada bezpečnosti by podle něj měla Izrael zastavit.

Zástupce jeruzalémského starosty Meir Turgeman řekl, že dostal pokyn počkat se schvalováním výstavby, dokud se Trump neujme moci, protože „on s výstavbou v Jeruzalémě nemá problém". Podle něj radnice chystá schválení povolení pro dalších 11 000 bytů.

USA změnily s nástupem Trumpa postoj

Izrael východní Jeruzalém, který byl pod správou Jordánska, obsadil v roce 1967 a později město sjednotil a prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. Odporuje to původním plánům, podle nichž měl být Jeruzalém pod mezinárodní správou.

Předchozí americké vlády se stavěly kriticky k židovské výstavbě nejen ve východním Jeruzalémě, ale i na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde žije v židovských osadách několik set tisíc lidí. Podle Palestinců osady znemožní vznik územně celistvého palestinského státu, který měl být podle původních dohod na Západním břehu a v Pásmu Gazy.

Trump pošle do Izraele jako velvyslance USA stoupence osad Davida Friedmana a nechal se už slyšet, že hodlá americké velvyslanectví přestěhovat z Tel Avivu do Jeruzaléma. Podle Palestinců tento krok definitivně zmaří mírový proces, který je přerušen od roku 2014. Podle izraelských komentátorů je zatím brzy hodnotit postup Washingtonu.

Reklama

Doporučované