Hlavní obsah

Jeruzalémský Chrám Božího hrobu se znovu otevřel. Církve jeho uzavřením protestovaly proti daním

Chrám Božího hrobu, který byl kvůli sporům mezi křesťany a Izraelem uzavřen, znovu otevřel své brány.Video: Reuters

 

Reklama

Po třech dnech se veřejnosti opět otevřel Chrám Božího hrobu. Uzavřela ho církevní správa na protest proti daňovým požadavkům města Jeruzaléma.

Článek

Křesťanští poutníci od rána opět proudí do jeruzalémského Chrámu Božího hrobu, který se otevřel po třídenním protestu jeho správy proti daňovým požadavkům města. Masivní dřevěné dveře do chrámu považovaného za jednu z nejvýznamnějších památek křesťanství před úsvitem otevřeli podle tradice staré několik set let dva klíčníci.

Hned nato do chrámu, postaveného na místě, kde byl podle tradice ukřižován Ježíš Kristus, vstoupila první skupina poutníků. Stavba je celoročně přístupná a uzavírá se pouze v mimořádných případech, naposledy to bylo v roce 1990.

Správa, o niž se dělí řecká ortodoxní, arménská a katolická církev, chrám nechala uzavřít v neděli na protest proti požadavkům města Jeruzaléma na placení daní z nemovitostí, které jsou ve vlastnictví církví. Výjimkou měla být pouze kultovní místa, platba se měla týkat hotelů nebo úřadů. Radnice dospěla k názoru, že církev městu dluží na daních 650 milionů šekelů (3,8 miliardy Kč).

Ke sporu přispěl i návrh zákona, jenž by vládě umožnil získat pozemky, které v Izraeli církev prodala od roku 2010 soukromým investorům. Podle navrhovatelů zákona tyto problematické prodeje vyvolávají nejistotu tisíců občanů, již tyto pozemky užívají.

Jeruzalémský starosta Nir Barkat v úterý plán na vymáhání daní pozastavil a církvím to písemně potvrdil premiér Benjamin Netanjahu. Práce na sporném zákonu byly podle Netanjahua rovněž pozastaveny.

„Po intervenci předsedy vlády se církve těší na spolupráci s ministrem Hanegbim a se všemi, kdo milují Jeruzalém; zajistíme, aby se naše svaté město, kde křesťanská církev čelí výzvám, zůstalo místem, v němž mohou společně žít tři monoteistické církve,“ uvedlo vedení chrámu. Cachi Hanegbi byl v minulosti ministrem spravedlnosti, nyní řídí ministerstvo pro regionální spolupráci.

Úřad Benjamina Netanjahua v dopise vysvětlil, že s církvemi bude o městských daních vyjednávat speciální výbor. Prohlášení úřadu také ujišťuje, že „Izrael je hrdý na to, že je jedinou zemí na Blízkém východě, kde mají křesťané a vyznavači všech ostatních náboženství svobodu vyznání“. „Izrael je domovem vzkvétající komunity křesťanů a vítá křesťanské přátele z celého světa,“ stojí v textu. Do Izraele proudí ročně přes tři miliony návštěvníků a loni podle statistiky tvořili čtvrtinu z nich křesťané.

Podle izraelských sdělovacích prostředků se Netanjahu rozhodl pro intervenci ve sporu po nátlaku Vatikánu a zemí, kde se vyznává řecká ortodoxní církev - hlavně Ruska a Řecka - a rovněž evangelických kruhů, jež patří k tradičním oporám Izraele.

Reklama

Doporučované