Hlavní obsah

Jeseník chce pořídit ruční radar pro městskou policii

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jesenická radnice chce pořídit ruční laserový radar pro městskou policii. Strážníci by se tak podle zástupců města mohli dohlížet na dodržování rychlosti ve městě.

Článek

Smyslem investice je podle radnice přinutit sundat nohu z plynu motoristy, kteří nedodržují pravidla silničního provozu nejen na dlouhých rovných úsecích frekventovaných komunikací mimo centrum města, ale také v jeho blízkosti. „Záměrem je pořídit ruční laserový radar, kterým by strážníci měřili rychlost ze služebního vozidla. Tento způsob se nám jeví jako nejefektivnější. Vhodná místa pro měření prokonzultujeme nejen s republikovou policií, ale také s úředníky města z odboru dopravy,“ uvedl ředitel Městské policie Jeseník Martin Novotný.

S touto novinkou by se měli řidiči setkat v příštím roce, radnice chce do té doby vytipovat vhodná místa. Město je poté chce zveřejnit, jde především o prevenci, doplnil mluvčí radnice Richard Kapustka. O měření rychlosti budou řidiči informováni dopravními značkami na příjezdových cestách do města, zároveň se uvažuje o instalaci světelných tabulí zobrazujících aktuální rychlost vozidla. Informace o měření by měly být zveřejněny také na webových stránkách města www.jesenik.org a městské policie. Podle města jde především o preventivní činnost, strážníci však budou moci řidičům, kteří rychlost překročí, uložit blokovou pokutu.

Měření především v exponovaných časech bude podle ředitele městské policie vykonávat druhá hlídka strážníků. „Jde nám zejména o bezpečnost dětí v blízkosti škol. Na pořádek ve městě dohlédne první hlídka, lidé tak nemusí mít obavy, že by měření rychlosti šlo na úkor naší práce,“ doplnil.

Radnice v Jeseníku už dříve podle Kapustky zvažovala měření rychlosti, zejména kvůli nárůstu dopravy a častému překračování rychlosti. Ve hře bylo tehdy úsekové i stacionární měření. Stacionární radary mají například radnice ve Šternberku na Olomoucku, v Hranicích na Přerovsku a v Přerově, kde měří rychlost od podzimu 2018 na třech kritických místech. Za první rok tyto tři radary zachytily v přerovských místních částech téměř 29.000 případů překročení povolené rychlosti. Úředníci na pokutách vybrali za tento rok téměř 16,7 milionu korun.

Reklama

Doporučované