Hlavní obsah

Tip na výlet: Za zlatou horečkou

Foto: Shutterstock.com

Zlatorudné mlýny u Zlatých Hor.

Reklama

Tip na výlet v oblasti Jeseníků.

Článek

Pokud budete trávit léto na túrách po Jeseníkách a děti začnou úpět, že na další stezku po „červené“ už prostě nejdou, vezměte je do Zlatých Hor. Městečko nemá svůj název jen tak pro nic za nic, už ve třináctém století tu byla objevena ložiska zlaté rudy ležící příjemně blízko povrchu. A co je ještě lepší, okolím protékají zlatonosné potoky a říčka Olešnice.

I dnes si tu můžete zkusit zarýžovat, byť nic třpytivějšího než šupinky slídy či bláznovo zlato (pyrit) asi neulovíte.

Pokud s sebou běžně nenosíte síto a nechcete zkusit štěstí na vlastní pěst, přirozenou volbou je vydat se po dvoukilometrové naučné stezce do Údolí ztracených štol (mapka zde). Nachází se tu Zlatokopecký skanzen (externí odkaz zde), ve kterém si můžete prohlédnout repliky hornické osady se strážní věží, která slouží jako vyhlídka, a vodou poháněné zlatorudné mlýny. Repliky jsou postaveny věrně podle dobových nákresů a jsou funkční, můžete se tedy zasnít a představovat si, jak tu horníci v době největší zlaté horečky v českých zemích mohli zhruba žít a pracovat. Při nenáročné prohlídce (rozumějte: netrvá dlouho) vám vysvětlí, co znamená hodit něco do stoupy, ukážou, jak se drtila ruda, a půjčí vám to slibované síto, abyste se mohli pokusit vylovit z říčky Olešnice poklad.

Hornická osada

Hornickou osadu tvoří replika zlatokopeckého srubu, soutěžní klajmy na rýžování zlata, amfiteátr a zvonička. Vstup do areálu hlídá strážní věž.

Nejbližší parkoviště: Parkoviště Údolí ztracených štol

Nejbližší zastávka autobusu: Zlaté Hory, samota

Restaurace: Hostinec Sokolovna

Dokončete procházku po naučné stezce. Jednak vede opravdu krásnou přírodou, druhak vás dovede k optické iluzi. Náhonu, díky kterému se zdá, že voda překonala fyzikální zákony a teče do kopce. Leží pár set metrů od mlýnů.

Auto můžete nechat ve městě (necelé 3 km), kde najdete infocentrum (externí odkaz zde), nebo na parkovišti u železničního přejezdu mezi Ondřejovicemi a Zlatými Horami, odkud je to za zlatem blíž (1 km). Anebo, pokud jste dobří na plánování, zajeďte nejprve na Rejvíz a projděte se po povalovém chodníku po blatech. Při procházce rašeliništěm k Velkému a Malému mechovému jezírku můžete sledovat tamní vzácnou flóru, dokonce i masožravou rosnatku okrouhlolistou, a pokud budete mít štěstí, žijí tu i mloci či zmije bahenní. Z Rejvízu je to pak ke Zlatorudným mlýnům zhruba 5 kilometrů „po zelené“. Jen si pohlídejte, aby vás nazpátek vyvezl autobus, přeci jen je Rejvíz nejvýše položenou obcí Slezska.

Reklama

Související témata:

Doporučované