Hlavní obsah

Jeseníky mají novou obrazovou encyklopedii, podílelo se na ní 14 autorů

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Milovníci nejvyšších moravskoslezských hor se na konci listopadu dočkají nové velkoformátové obrazové publikace s názvem Čti Jeseníky.

Článek

Na její tvorbě se podílelo celkem 14 regionálních autorů a odborníků, obrazový materiál zpracovali čtyři grafici, řekl dnes ČTK spoluautor publikace Lukáš Abt. Do projektu je zapojená i řada sběratelů historických pohlednic a fotografií z celé Moravy. Slavnostní křest knihy se chystá v sobotu 27. listopadu od 15:00 na chatě na Šeráku, podle autorů knihy jsou zváni všichni fandové a příznivci jesenických hor.

„Samotná publikace je konceptem úplně jiná než dosud publikované knihy. Mnoho obrázků je kombinovaných v rámci koláží, pro lepší zdůraznění důležitých detailů. Texty jsou zhutněny do výstižných odstavců a autoři se nebáli použít i komiksových bublin. S celkovým konceptem jsou nad míru spokojeni a mnoho informací a souvislostí je nových pro ně samotné,“ uvedl spoluautor publikace Abt.

Kniha podle jejích tvůrců nabídne čtenářům velkoformátové koláže historických fotografií, kuriózní příběhy i informace o klíčových osobnostech regionu a místních zajímavostech. Publikace mapuje Jeseníky a jejich severní podhůří, zahrnuje tak Hrubý Jeseník (částečně i Nízký Jeseník), Zlatohorskou pahorkatinu a Góry Opawskie. „Kniha je určená pro všechny věkové kategorie, především pak pro mládež a cílí na interakci čtenáře nejen s knihou, ale samotnou krajinou Jeseníků, do které se vrátí prostřednictvím drobných úprav a obnov část výtěžku z knihy,“ doplnil Abt. Dodal, že publikaci je možné objednat na webu www.cti-jeseniky.cz a u vybraných knihkupců v regionu.

Encyklopedie vznikala v autorském kolektivu, do které byli zapojeni například odborníci z muzeí včetně historiků, etnografa či geografa, autoři knih o regionální historii či zástupci CHKO Jeseníky.

Reklama

Doporučované