Hlavní obsah

Kde se v létě zchladit? Zkuste jeskyně. Podívejte se, které jsou přístupné

Foto: Profimedia.cz

Koněpruské jeskyně - Proškův dóm.

Reklama

Podívejte se na 14 jeskyň a jeskynních komplexů, které jsou v České republice zpřístupněné veřejnosti.

Článek

Léto s sebou občas přináší i teploty vysoko nad 30 °C, pokud vás už nebaví celé dny ležet u vody a chcete se zchladit i trochu jinak, vyrazte do jeskyní, kde se vrátíte o miliony let zpět v čase.

V České republice se nachází stovky až tisíce jeskyní, jejich přesné číslo se pohybuje okolo 2 tisíc, ale jen některé jsou zpřístupněné veřejnosti Správou jeskyní České republiky. Jaké to jsou?

Koněpruské jeskyně

Kousek za Prahou v Českém krasu se zhruba 5 kilometrů od Berouna nacházejí Koněpruské jeskyně. Ty jsou největším doposud objeveným jeskynním systémem v České republice starým desítky milionů let. Objeveny byly v roce 1950 a o 9 let později byly zpřístupněny veřejnosti. Jedná se o třípatrový jeskynní systém s převýšením až 70 metrů, který je dlouhý přes 2 kilometry. Pro veřejnost je zpřístupněno 620 metrů a teplota se zde pohybuje okolo 10 °C, prohlídka trvá zhruba hodinu, takže je doporučeno teplejší oblečení.

Chýnovské jeskyně

Kousek od Tábora zhruba 5 kilometrů od města Chýnov se nacházejí Chýnovské jeskyně. Ty byly objeveny už v druhé polovině 19. století, přesněji v roce 1863 a první návštěvníci se do nich podívali v roce 1868. Jeskynní systém Chýnovských jeskyní je dlouhý zhruba 1,5 kilometru, ale není ještě celý prozkoumaný. Jsou výjimečné v tom, že jsou barevné, střídají se tu bíle, hnědé a žluté odstíny mramoru. Trasa pro veřejnost je dlouhá 220 metrů a teplota se tu pohybuje pod 10 °C.

Foto: Profimedia.cz

Chýnovská jeskyně.

Jeskyně Na Špičáku

V Jeseníkách se nachází Jeskyně Na Špičáku, které patří k nejstarším písemně doloženým jeskyním ve střední Evropě. První zmínka o ni sahá až do první poloviny 15. století. Jeskyně je prakticky bez krápníků, zajímavý je ovšem její tvar, chodby jsou ve tvaru připomínajícím srdce. Jeskyně Na Špičáku je 400 metrů dlouhým labyrintem, z kterého je pro veřejnost zpřístupněno 220 metrů, jež jsou upraveny bezbariérově.

Jeskyně Na Pomezí

Stejně jako jeskyně Na Špičáku, se v Jeseníkách nacházejí také Jeskyně na Pomezí. Najdete je v Rychlebských horách nedaleko od Lipové-lázně a jsou největším jeskynním systémem v České republice, který vznikl rozpouštěním krystalického vápence. Zpřístupněny pro veřejnost byly v roce 1950. Chodby mají bohatou krápníkovou výzdobu a narazíte zde i na jezírka. Turistická trasa je dlouhá 390 metrů, doba prohlídky je zhruba 45 minut a teplota tu klesá pod 10 °C.

Bozkovské dolomitové jeskyně

Nejdelší dolomitové jeskyně v České republice se nacházejí nedaleko Železného Brodu u obce Bozkov. Jejich délka činí zhruba jeden kilometr a jsou nejrozsáhlejším jeskyním systémem v severních Čechách. Jsou tvořeny ze dvou jeskynních systémů, které jsou propojeny průkopy. Jejich dominantou je bezpochyby největší podzemní jezero v Čechách s průzračnou modrozelenou vodou. Veřejnosti je přístupný okruh měřící 350 metrů, doba prohlídky je 45 minut a teplota tu je pod 10 °C.

Mladečské jeskyně

Nedaleko Litovle se u obce Mladeč v oblasti Litovelské Pomoraví nacházejí Mladečské jeskyně. Ty byly objeveny začátkem 19. století, tvořeny jsou devonskými vápenci a patří také k významné archeologické lokalitě. V období před více než 31 tisící lety jeskyně sloužila jako rituální pohřebiště kromaňonského člověka z období paleolitu. 1 250 metrů dlouhý labyrint je bohatě zdoben krápníky nebo sintrovými náteky. Pro veřejnost je zpřístupněna jen 380 metrů dlouhá část.

Javoříčské jeskyně

Stejně jako Mladečské jeskyně se nedaleko Litovle nacházejí také Javoříčské jeskyně. Byly objeveny v první polovině 20. století a najdete je u obce Javoříčko. Naleznete v nich bohatou krápníkovou výzdobu nejrůznějších barev a tvarů, stalagmity, heliktity nebo například Lví jámu, jejíž hloubka je 60 metrů. Celý jeskynní systém zatím není prozkoumán a pro veřejnost je přístupných zhruba 790 metrů chodeb.

Punkevní jeskyně

Punkevní jeskyně, které patří k turisticky nejvýznamnějším jeskyním v Moravském krasu, navštíví každoročně statisíce návštěvníků. Lákadlem je především možnost dostat se na dno propasti Macocha nebo se plavit na podzemní říčce Punkvě, pro plavbu je nutná rezervace dlouho dopředu. Jeskyně byly postupně objevovány v první polovině 20. století. Návštěvníci procházejí mohutnými dómy a chodbami plnými krápníků na dno propasti, která je hluboká 138 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Punkevní jeskyně.

Sloupsko-šošůvské jeskyně

Sloupsko-šošůvské jeskyně se nachází v severním okraji Moravského krasu a jsou největší zpřístupněné jeskyně v České republice. Tvoří je rozsáhlý komplexu chodeb, síní, dómů i hlubokých propastí. Návštěvníci si mohou zvolit ze 4 prohlídkových okruhů - krátká trasa (890 metrů, 70 minut), dlouhá trasa (1 760 metrů, 110 minut)) nebo historická trasa (950 metrů, 90 minut). Čtvrtou trasou je zážitková trasa „Po stopách Nagela“, která je dlouhá 1 300 metrů, trvá 3 hodiny a je na ní doporučené i speciální vybavení. Na zážitkovou trasu je nutná rezervace. Velká část jeskyní je také upravena bezbariérově.

Jeskyně Výpustek

V Jihomoravském kraji se severně od Brna u městečka Křtiny nachází jeskyně Výpustek. Ta má velmi zajímavou historii. V roce 1938 si zde Československá armáda vybudovala muniční sklad a mnoho prostor bylo odstřeleno, v průběhu války byla obsazena Němci, kteří tu vybudovali továrnu na letecké motory. Až po druhé světové válce se do jeskyně dostali speleologové a v roce 2008 byla zpřístupněna veřejnosti. Prohlídková trasa labyrintem temných chodeb a dómů měří 600 metrů a doba prohlídky je lehce přes hodinu.

Vše, co potřebujete vědět při cestě do zahraničí

Jeskyně Na Turoldu

Jeskyně Na Turoldu se nachází na severním okraji města Mikulov v přírodní rezervaci vrchu Turold. Je jedinou zpřístupněnou druhohorní vápencovou jeskyní na světě. V labyrintu dlouhém necelých 3 tisíce metrů je zpřístupněn i Jezerní dóm, který je široký 17 metrů a dlouhý 30 metrů. Nachází se v něm jezírko se smaragdově zbarvenou vodou, které je místy hluboké i 9 metrů. Prohlídková trasa je dlouhá necelých 300 metrů a trvá jednu hodinu.

Kateřinské jeskyně

V Jihomoravském kraji se necelý kilometr od Skalního mlýna nachází Kateřinská jeskyně. Tu tvoří dva vzájemně spojené dómy, jeden z nich je zároveň největší veřejnosti přístupný dóm v ČR. Jeho výška je 20 metrů, šířka 44 metrů a délka 97 metrů a kvůli jeho akustice jsou zde několikrát do roka pořádány koncerty s jedinečnou atmosférou. Jeskyně byla veřejnosti otevřena v roce 1910.

Jeskyně Balcarka

Jeskyně s nejbohatší krápníkovou výzdobou se jmenuje Balcarka. Nachází se v Ostrově u Macochy a svojí mnohobarevnou krápníkovou výzdobou a úzkým jeskynním chodbám patří k unikátům u nás. Ve Velkém dómu, který je dlouhý 70 metrů, bylo poprvé ve východní Evropě použito LED osvětlení, které vytváří jedinečné světelné efekty. Délka prohlídkové trasy je 720 metrů a potrvá zhruba jednu hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně Balcarka.

Zbrašovské aragonitové jeskyně

Zbrašovské aragonitové jeskyně se nachází v údolí řeky v lázních Teplice nad Bečvou. Díky své celoroční stálé teplotě 14 °C jsou nejteplejšími jeskyněmi v České republice. Tyto jeskyně jsou složitým komplexem dómů, komínů, chodeb a puklin, unikátní výzdobu tu tvoří minerál aragonit. Zbrašovské aragonitové jeskyně byly objeveny v roce 1912, pro veřejnost se otevřely v roce 1926. Lehce pod hodinu dlouhý okruh je dlouhý 375 metrů.

Reklama

Doporučované