Hlavní obsah

Ještě dva týdny se bude epidemická situace zhoršovat, řekl Vojtěch

Foto: vláda.cz

Ministr Adam Vojtěch promluvil na tiskové konferenci i o odhadu trvání současné vlny epidemie. (ilustrační snímek)

Reklama

Vláda se zabývala už dopředu ohlášenými opatřeními: od listopadu proběhne testování žáků v osmi okresech a neočkovaní učitelé budou muset při výuce nosit respirátory. Odhaduje se, že současná vlna může trvat do prosince.

Článek

Ještě dva týdny by se epidemická situace měla dál zhoršovat a zároveň ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek odhaduje, že současná vlna nákazy by se měla zlomit za pět až šest týdnů, tedy začátkem prosince, během adventu.

Uvedl to na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

„Je to predikce, bude záležet i na míře proočkovanosti. Je pravdou, že se zájem o očkování zvyšuje, jsme za to samozřejmě rádi. Pokud se lidé budou očkovat, tak je šance, že se situace zlepší,“ komentoval odhad průběhu epidemie Adam Vojtěch.

Vláda na svém pondělním jednání potvrdila dvě mimořádná opatření, na kterých se dopředu dohodli ministr Vojtěch se svým kolegou ministrem školství Robertem Plagou (za ANO): opětovné testování žáků na školách v rizikových okresech a povinnost pro neočkované učitele mít i během výuky nasazené respirátory.

Dvě vlny testování proběhnou 1. a 8. listopadu v okresech: České Budějovice, Prachatice, Ostrava-město, Prostějov, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná. Na rozdíl od zářijového plošného testování se nepočítá s možností využít PCR testy. Už dříve uvedl na sociální síti Twitter Robert Plaga, že půjde o zhruba 165 tisíc žáků.

„S účinností od prvního listopadu bude povinné nošení respirátorů pro pedagogy při výuce, kteří nejsou očkování,“ uvedl Adam Vojtěch a doplnil, že výjimky budou platit pro učitele a učitelky v mateřských školách a dětských skupinách, kde by mohly mít děti problém rozumět.

Vojtěch také dodal, že opět bude požadováno testování, doklad o očkování nebo prodělání nemoci i na kolejích vysokých škol.

Premiér Andrej Babiš (ANO) svého ministra doplnil s tím, že návrh vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) na povinné předkládání potvrzení o testování nebo očkování před vstupem na pracoviště na vládě neprojednávali.

„Pan Hamáček i paní Maláčová mají předsednictví, takže jsme neměli možnost to s nimi diskutovat, musí to vysvětlit, já si na první dobrou nemyslím, že to je dobrý nápad,“ řekl Andrej Babiš s tím, že o tématu bude ještě ve středu jednat v rámci tripartity. Klíčoví členové vlády za sociální demokracii se dnes účastnili stranického předsednictva, které řeší povolební budoucnost ČSSD.

Stejně tak Vojtěch informoval, že lidé, kteří nejsou naočkovaní, nebudou muset po návratu z rizikových zemí do samoizolace. Toto nařízení totiž zrušil Nejvyšší správní soud. I nadále ovšem budou muset cestovatelé bez očkování po návratu na testy.

Podle Babiše je stále velké množství lidí ve věku nad 65 let (přes 331 tisíc), kteří nejsou očkovaní. Na ranním jednání Rady pro zdravotní rizika se proto dohodl s náměstkem největší zdravotní pojišťovny – VZP, že bude napřímo oslovovat klienty, kteří nejsou očkovaní.

Reklama

Doporučované