Hlavní obsah

Ještě jste moc mladej, pane redaktore. Babiše popudila otázka se slovem „neschopný“

Premiér Andrej Babiš po oficiálním rozloučení s končícím ministrem kultury Antonínem Staňkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Trefování se do oponenta kvůli jeho věku není v české politice žádnou novinkou. Několik politiků už se v podobných situacích spálilo.

Článek

Premiér Andrej Babiš dostal po středečním oficiálním rozloučení s odcházejícím ministrem kultury Antonínem Staňkem od médií několik otázek. Třeba tu od novináře z DVTV. „ČSSD tvrdí, že jste neschopný a že ve sporu o ministra kultury hrajete druhé housle. Nemají tak trochu pravdu, když nejste tři měsíce schopen vyměnit ministra?“ zeptal se.

Premiér nejprve vypočetl, čeho za život dosáhl v byznysu i v politice. A pak konstatoval, že je tedy asi neschopný, když není s to „prezidenta znásilnit“.

Nato se ho novinář zeptal, jestli mu nevadí, že o personálním obsazení kabinetu rozhoduje prezident a nikoli předseda vlády. „Točíte se v kruhu, pane kolego,“ odpověděl premiér. „Ještě jste moc mladý na to, abyste to všechno pochopil,“ řekl viditelně otrávený Babiš. „Na blbé otázky blbé odpovědi,“ dodal po skončení tiskové konference.

Že vysmívat se někomu kvůli jeho mládí může být pro politika ošidné, zjistil už před třiceti lety komunista Miroslav Štěpán. „V žádné zemi, ani v rozvojové, ani v socialistické, ani v kapitalistické, neexistuje to, aby patnáctileté děti určovaly to, kdy má odejít prezident, nebo kdy má přijít a kdo jím má být,“ prohlásil tehdejší šéf pražských komunistů na setkání s dělníky ČKD v Kolbence. Odpovědí mu bylo skandování (na externím odkaze v čase 0:48): „Nejsme děti! Nejsme děti! Demisi, demisi!“

Shodou okolností přesně před rokem zvolil podobnou rétoriku Babišův první muž Jaroslav Faltýnek. „Kolik vám je roků? Kolik je vám roků? Tohle přece není možné, aby tady takový chlapec říkal takové věci,“ rozčiloval se (1:05) Faltýnek v Otázkách Václava Moravce na místopředsedu Pirátů Jakuba Michálka.

Politici ANO o Pirátech ostatně opakovaně mluvili jako o klucích. Mimochodem „kluci” se podle posledního volebního modelu společnosti Median stali opoziční stranou s nejsilnějšími preferencemi.

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek pro změnu posílal mladší oponenty do cukrárny. „Vám bych radil, abyste šli třeba do cukrárny, tam je vaše místo. Nebo tady máme nějaké cucy na klacku, tak jim je dejte, ať je klid,“ vzkázal Paroubek před deseti lety v Příbrami přímo z pódia svým kritikům. Takzvanou „vajíčkovou válku”, která jeho předvolební kampaň provázela, Paroubek celkem jednoznačně prohrál.

„Buldozer” Paroubek to měl ostatně u mladších ročníků polepené přinejmenším od násilného zásahu policie proti účastníkům CzechTeku v roce 2005. Po republice tehdy koloval vtip, že premiér policii vzkázal prosté „Nechte je bít”.

Podobný přístup by i dnes rád prosadil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. „Čtrnáctileté děti v Německu a ve Švédsku, místo aby dostaly přes držku, každý pátek chodí do ulic a stávkují za něco, čemu ani nerozumí,“ prohlásil Hanák na letošním červnovém setkání ekonomických diplomatů. Hanák se později za svá slova omluvil s tím, že by studenti neměli stávkovat v době, kdy probíhá výuka, ale ve volném čase.

Foto: Svaz průmyslu a dopravy

Jaroslav Hanák: Za nevhodný výrok se omlouvám.

Reklama

Doporučované